U koga gleda Bandić? Sedam članova HDZ-a u Skupštini odlučivat će što će biti s referendumom za GUP

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Sedam skupštinskih zastupnika iz redova HDZ-a 6. će veljače morati odlučiti žele li Zagrepčanima omogućiti da se o Generalnom urbanističkom planu (GUP) izjasne na referendumu ili zauvijek šute. Gradonačelnik Milan Bandić odbio je prijedlog oporbe, koja je glasovanje “za” ili “protiv” GUP-a i predložila, a to je obrazložio činjenicom da su ususret njegovu donošenju sve procedure poštovane, piše Večernji list. 

“Pri utvrđivanju konačnog prijedloga odluke o donošenju GUP-a grada Zagreba, što ga je gradonačelnik uputio na sjednicu planiranu za 6. veljače 2020., poštovane su sve zakonom propisane procedure te je dobio sva prethodna mišljenja, odnosno suglasnosti Gradskog zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, slijedom čega je razvidno da nema zakonske osnove, odnosno zakonski opravdanog razloga podržati prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma te gradonačelnik predlaže Gradskoj skupštini da ne podrži ovaj prijedlog zaključka”, izjasnio se Bandić pa konačnu odluku tako prepustio HDZ-u.

Zagrebački HDZ odlučan: ‘Treba srušiti GUP i raskinuti savez s Bandićem’

Prijedlog o referendumu naći će se na dnevnom redu Skupštine za dva tjedna, a oporbi je dovoljno 26 glasova da on bude i usvojen. Među sobom ih imaju 20, na bandićevce ne računaju, tako da će sve ovisiti o onih sedam koliko ih ima HDZ.

“Nismo ni očekivali da će eventualno gradonačelnik prihvatiti našu inicijativu, tako da nas ne čudi što ju je odbio. Mi smo, kao što smo već istaknuli, predložili referendum jer je protiv GUP-a stručna javnost, na njega je stiglo više od 30 tisuća primjedaba građana, a “ne” mu je rekla i većina gradskih četvrti – kazao nam je jučer Matej Mišić (SDP), kojeg smo pitali očekuje li da bi HDZ-ovci zaista mogli dići ruku za referendum. Kako je podsjetio, protiv Bandića, unatoč skupštinskoj koaliciji, izjašnjava se posljednjih dana sve više članova te vladajuće stranke pa se možda čudo i dogodi.

“Ne trebaju rušiti gradonačelnika ili raditi kakve druge radikalne poteze. Samo omogućiti Zagrepčanima da se sami izjasne o tome što žele”, kazao je Mišić. Još jedan član oporbe,

Tomislav Stojak (HNS), nije iznenađen Bandićevim odbijanjem referenduma.

Gradski HDZ jasan: ‘Ako se prihvate naši amandmani, podržat ćemo i proračun i GUP’

“Argumentima u raspravi na sjednici nastojat ćemo da i drugi vide da se o takvim važnim temama Zagrepčani jednostavno moraju izjasniti, moramo ih pitati”, rekao je Stojak koji, dodao je, HDZ-u želi da se “odmakne od takve politike gradonačelnika”, za što sad ima i priliku.

U HDZ-u će konačni dnevni red Skupštine vidjeti danas nakon sjednice predsjedništva, a hoće li biti za referendum ili, u konačnici, možda protiv samoga GUP-a, o kojem bi se također trebalo raspravljati, tek će, rekli su, odlučiti, doznaje Večernji.

Podsjetimo, od predsjedničkih izbora pojedini su članovi HDZ-a istupili s teorijom da bi se trebali udaljiti od Bandića, ali s obzirom na većinsku koaliciju u Saboru, koju im drži upravo on, iznenađenja u Skupštini gotovo su nemoguća.


Komentari