U ime obitelji i roditelji odgojitelji udruženi protiv Tomaševića! Markić prozvala Malenicu: ‘Dužan je zaštiti građane od samovolje zagrebačkog šerifa’

Foto: U ime obitelji

Udruga U ime obitelji, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) i Građanska inicijativa “U djeci je budućnost” u subotu su ispred Ministarstva pravosuđa i uprave održali konferenciju za medije na temu državnog nadzora u Gradu Zagrebu.

Roditelji odgojitelji podnose zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o mjeri RO

„Roditelji odgojitelji preko udruge ili samostalno tijekom sljedećeg tjedna podnose zahtjeve Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti Odluke koju je Tomaševićeva Skupština donijela 9. prosinca 2021. o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za više od 5 800 roditelja odgojitelja koji se brinu o više od 21 000 djece, od toga oko 6 000 vrtićke dobi. Dakle, kao građani mi se borimo protiv protuzakonitog djelovanja jedinice lokalne samouprave. Ali, s punim pravom očekujemo da Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzme korake u zaštiti zakonskih prava građana Hrvatske. Ministarstvo pravosuđa i uprave ima na to zakonsko pravo i obavezu“, rekla je izvršna direktorica udruge U ime obitelji Željka Markić.

Markić: “Kojim se to važnijim poslom bavi ministar Malenica?”

„Postoji li u ovom trenutku još neka protuzakonita odluka kojom lokalna samouprava, neki grad, unatrag, retrogradno oduzima dodijeljena financijska sredstva za više od 5 800 obitelji i 21 000 djece? Kojim se to važnijim poslom bavi ministar Malenica i stotine zaposlenika Ministarstva pravosuđa i uprave da nemaju vremena provesti nadzor u Gradu Zagrebu i spriječiti samovolju zagrebačkog šerifa Tomaševića?“, upitala je Željka Markić.

Odvjetnik Karlo Novosel, član upravnog odbora udruge U ime obitelji izjavio je:

„Od 9. prosinca, dana navedene degradacije prava i pravnog poretka te društvenog položaja naših sugrađanki i sugrađana proteklo je mjesec dana u kojem razdoblju od nadležnih državnih institucija ne dolazi nikakva reakcija.“

„Iako je obaveza ovog Ministarstva pravosuđa i uprave po službenoj dužnosti pratiti zakonitost postupanja tijela lokalne i regionalne samouprave te poduzeti sve zakonom propisane radnje kako bi se sankcionirala arbitrarnost i propuštanje poštovanja zakona te Ustava Republike Hrvatske, isto nije poduzelo korake iz svoje nadležnosti. Svjedoci smo teške ogluhe i šutnje administracije koja ima izravne, štetne posljedice za naše sugrađane i isto tako ruši povjerenje u pravni poredak koji upravo izvršna vlast, koju Ministarstvo predstavlja, ima štititi“, poručio.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave prebacuje lopticu”

Udruga U ime obitelji je podnijela zahtjev za pokretanje postupka državnog nadzora kojem je predmet ocjena zakonitosti postupanja u donošenju Odluke Grada Zagreba te ocjena zakonitosti iste. Iz Udruge tvrde da je Ministarstvo predmet proslijedilo na postupanje Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Upozoravaju da je Ministarstvo pravosuđa i uprave na taj način otklonilo od sebe postupanje prebacujući odgovornost na drugo državno tijelo.“

„Do današnjeg dana od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, nije zaprimljeno nikakvo očitovanje“, naglasio je odvjetnik Novosel.

„Ovim putem pozivamo sva involvirana državna tijela da konačno preuzmu odgovornost i postupe u službi građana i pravnog poretka, što im je zakonska dužnost. Pozivamo i sve ostale sudionike civilnog društva, udruge, pokrete i inicijative da se probude te svojim djelovanjem i javnim izražavanjem podrške našima najmanjima, našoj djeci, doprinesu zaštiti od ovog institucionaliziranog nasilja“, dodao je.

Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, naglasila je kako roditelji odgojitelji ne prihvaćaju retrogradno ukidanje mjere roditelj odgojitelj.

Foto: U ime obitelji

HURO: “Ne prihvaćamo politikantstvo dogradonačelnice gđe Dolenec”

„Sljedeći tjedan mi ćemo kao građani zatražiti od Visokoga upravnog suda da preispita Odluku Tomaševićeve vlasti, te da istu, kao protuzakonitu i štetnu za korisnike mjere, poništi. Poručujemo kako ne prihvaćamo politikantstvo dogradonačelnice gđe Dolenec: prvo su Možemo i SDP protuzakonito oduzeli dodijeljene prihode gotovo 6 000 obitelji u Zagrebu, a onda se prave da nam nude pomoć i nešto pomažu. Zato smo odbili doći na „razgovore“ s istim onima s kojima smo razgovarali i razgovarali, a oni su unatoč tome – protuzakonito ukinuli mjeru prije gotovo mjesec dana. Mjera roditelj odgojitelj je demografska mjera. Ona je imala cilj poduprijeti one roditelje koji žele imati više od dvoje djece. Pokazala se izuzetno uspješnom. U Zagrebu je u samo pet godina mjere rođeno 30 % više trećerođene i sljedeće djece. To nije socijalna mjera te socijalne kompenzacijske mjere koje Dolenec obećava – sigurno nisu rješenje.

Ne dolazi u obzir da surađujemo s aktualnom vlasti dok ona svjesno nanosi štetu korisnicima kroz smanjenje opsega odnosno ukidanje stečenog prava.

Još jednom poručujemo svim roditeljima odgojiteljima da za sada ne prihvaćaju nove uvjete koje im Grad nameće. Jer u tom slučaju, kad Visoki upravni sud poništi Tomaševićevu odluku – njihova djeca i obitelji neće u tome moći sudjelovati. Udruga roditelja odgojitelja zahtjev prema Visokom upravnom sudu predaje u petak, 14. siječnja 2022., u sklopu čega ćemo održati tiskovnu konferenciju s ciljem šireg informiranja javnosti o sadržaju tog dokumenta”, izjavila je na konferenciji Berbić Lacko.

Idu na Visoki upravni sud

Dunja Jeleč, koordinatorica GI „U djeci je budućnost“ najavila je da dio roditelja odgojitelja koje okuplja ta inicijativa već u ponedjeljak, 10. siječnja, u 12 sati s opunomoćenikom predaju skupni podnesak Visokom upravnom sudu tražeći da ovaj po službenoj dužnosti pokrene ocjenu zakonitosti donesene Odluke.

„Želim i ovdje podsjetiti na važnu činjenicu – da je oko 50 % roditelja koji su prihvatili ponudu Grada Zagreba da se koriste mjerom roditelj odgojitelj – nakon što su je počeli koristiti s najmanje troje djece – dobili još barem jedno dijete. Dakle, riječ je o uspješnoj demografskoj mjeri koja je u kratkom vremenu od samo pet godina postigla izniman uspjeh”, zaključila je Jeleč.


Komentari