‘U HOLDINGU RADE VRIJEDNI LJUDI’: Oglasila se bivša šefica uprave, tvrdi da su tamo radišni

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ovih je dana napravio “rošadu” u Holdingu. Sada se, pak, oglsila i bivša predsjednica uprave spomenute firme, Ana Stojić Deban.

“Ja sam s jučerašnjim danom prestala biti predsjednicom uprave, s tim da upravljanje Holdingom ujutro uosamsati predajem gospodinu Nikoli Vukoviću”, rekla je Stojić Deban.

Upitana kakva je situacija u Holdingu, kad su u pitanju dugovanja, Stojić Deban rekla je da je ukupni dug prema financijskim institucijama 4,8 milijardi kuna.

“Nije to neki dospio dug, on će dospijevati u narednih 10 godina, u strukturi najveća obveza je prema obvezničarima. Taj je dug od početka mog mandata do danas opadao, kao što je i cijena zaduženosti opadala. Smanjila se izloženost prema stranim valutama. Kad spominjemo taj dug, treba reći da dugom treba upravljati i mi cijelo vrijeme to i radimo. Svatko od nas u medijskom prostoru, pa i gradonačelnik Tomašević, treba opravdavati svoje odluke pa i procese kojima upravlja, nemam tu što nadodati vezno uz dugovanje, ima užasno puno procesa s kojima će se susresti nova uprava, ali ne vidim da ima nekih alarmantnih stanja koje treba odmah rješavati”, rekla je Stojčić Deban.

Objasnila je i kako protječe proces javnih nabava, odnosno koliko ih se dnevno napravi u Zagrebačkom holdingu.

“Postupke javnih nabava za Zagrebački holding provodi središnje tijelo za javnu nabavu, kojem je na čelu sad Tomašević, a ranije Bandić. Mi smo prekompleksan sustav i svi mi putem središnjeg ureda provodimo te javne natječaje. Zakon o javnoj nabavi sam po sebi je kompleksan i osim provođenje postupka sukladno zakonu, imamo i postupke prema internim pravilima po kojima provodimo postupke. To je desetak javnih nabava dnevno, od ugovora od 100 milijuna, do ugovora na dvadesetak kuna. Velik je to broj poslovnih procesa i nije odgovorno zaustaviti poslovne procese”, rekla je.

Upitana je li realno očekivati otkaze i u Holdingu i u Gradskom poglavarstvu dolaskom nove vlasti, Stojčić Deban rekla je da se ne bi stavila u poziciju odlučivanja nove uprave Holdinga.

“Svatko od nas će odgovarati za svoje odluke. Moja odluka je da sam imenovanjem Tomislava Tomaševića na mjesto gradonačelnika dala mandat na raspolaganje i rekla da sam spremna otići s obzirom da on može i mora birati sebi suradnike koji će provoditi politiku koja je dobila na izborima i postaviti ljude koji će odgovarati njemu za ostvarivanje tih ciljeva. Koje će zadaće gradonačelnik postaviti novim gradskim pročelnicima i upravi ja ne znam. Naša komunikacija je bila i stala u petak, kad smo sjeli, kad sam prezentirala svoje izvješće o radu, što se ostvarilo, što nije. Mislim da sam profesionalno odradila svoj mandat do kraja”, tvrdi.

Upitana što će dalje, rekla je da ne namjerava ostati u javnom sektoru. “Ugovorom imam pravo na tri bruto plaće, nakon čega se za početak mislim malo odmoriti, a onda nastaviti nakon ljeta”, rekla je Stojčić Deban.

Naš ju je Hrvoje Krešić upitao i što joj je bio najbolji trenutak u dosadašnjem mandatu.

“Bila su čudna vremena kad sam ja prihvatila voditi Holding, ne čudna, nego izazovna. Ne znam bih li tada prihvatila, ali sad kad imam iskustva… Bilo je uspona, padova, teških vremena. Vjerojatno bih, ali nemam konačan odgovor”, priznala je. Otkrila je i što je bio najveći izazov u radu.

“Sindikalno pregovaranje. To ima svoje draži, dosta je kompleksno, tu smo završili dobar dio posla, ali to je izazovno zbog toga što se radi o sudbinama ljudi, rješavanja njihovih egzistencijalnih pitanja, a svaki članak kolektivnog ugovora zapravo utječe na nečiju sudbinu, kad pregovarate ne znate što će bitno utjecati na život na svakog našeg čovjeka”, rekla je Stojčić Deban te kako u Holdingu ne rade uhljebi

“U Holdingu rade vrijedni ljudi koji su se u najgorim trenucima iskazali svojom radišnošću, nisu bježali od posla. Ne bih im stavljala etiketu uhljeba”, rekla je.

Komentari