U četvrtak se organizira skup potpore za Mirelu, a u subotu Hod za život: Pitali smo političare što misle o tome i hoće li sudjelovati u njima

Foto: Cropix/Facebook

Slučaj trudnice Mirele Čavajde koji je uzburkao javnost i pokrenuo pitanje prava na pobačaj, ali i priziva savjesti, svoj nastavak dobiva u četvrtak kada će na glavnom gradskom trgu biti održan skup potpore pod nazivom ‘Dosta’. Cilj skupa je upozoriti na kršenje zakona, kao i upozoriti na zakidanje prava žena u zdravstvenom sustavu.

Dva dana kasnije, u subotu, organizira se Hod za život. O aktualnoj situaciji porazgovarali smo s nekoliko političara.

“Svakako da ću se pridružiti skupu potpore Mireli u četvrtak, osim ako nećemo imati do tada raspravu u Saboru o prijedlogu Zakona o pobačaju koji je stavljen na kraju Dnevnog reda, kao treća točka. Baš u četvrtak je HDZ našao shodnim da se tamo obrati predstojnik Svete stolice u jutarnjem terminu što je potpuno neprimjereno na dan kad se razgovara o Zakonu o pobačaju”, kaže nam zastupnica Katarina Peović iz Radničke fronte.

Dodaje kako Hod za život ne podržava te smatra da su sami sudionici ovog skupa odgovorni za društvenu klimu koja se sad događa.

Saborski zastupnik HSS-a, Krešo Beljak Hod za život smatra licemjernim.

“Taj naziv Hod za život je licemjeran jer to sugerira da svi oni koji nisu na toj starni su protiv života. Priziv savjesti u hrvatskim bolnicama koje plaćaju svi građani ne može postojati u sekularnoj državi. U Hrvatskoj žive i oni koji nisu vjernici, kao i pripadnici drugih religija.

Priziv savjesti može imati doma i u svojoj privatnoj poliklinici. Ono što je najgore od svega, dobar dio liječnka koji u javnim bolnicama imaju priziv savjesti, ti isti ljudi ih u privatnim poliklinikama nemaju”, smatra Beljak i dodaje da je sklon više vjerovati Slovencima: “Ne vjerujem da su Slovenci ubojice ukoliko je kod njih to legalno napraviti, više ću vjerovati njima nego nekim našim licemjerima”.

Zastupnica Gradske skupštine, Rada Borić kaže kako ne želi spajati skup potpore i Hod za život i stavljati ih u ravnotežu.

“Prosvjed koji će biti podrška Mireli Čavajdi je prosvjed koji traži da se poštuje zakon, ovdje se ne radi o svjetonazorskim stvarima već je jako važno istaknuti da se ne poštuje zakon, žene imaju pravo odlučivati same o svojim životima, o svom reproduktivnom zdravlju.

“Hod za život traje već nekoliko godina i situacija u kojoj smo sada i u kojoj pobačaj nije dostupan je zato jer HDZ bira ravnatelje po političkim ključevima”, smatra Borić i dodaje kako je jučer premijer rekao da to nije politika, ali ona ističe da je to politička priča jer se provodi na štetu žena.

Šef zagrebačkog Domovinskog pokreta, Igor Peternel, ističe kako ovdje nije riječ o pravu na pobačaj.

“Ovo nema veze s pobačajem, 28. tjedan trudnoće, to se nigdje na svijetu ne zove pobačaj, to je porod i feticid. Tko radi pobačaj u sedmom mjesecu trudnoće, to su djeca koja se mogu roditi i ići u inkubator”, smatra Peternel.

Ističe kako je Mirela Čavajda postala sredstvom instrumentaliziranja.

“Ne znam što je Mirela Čavajda po političkim uvjerenjima, ali ona je okružena i instrumentirana od strane najagresivnijeg lobiranja. Koriste ju za svoje parapolitičko djelovanje i od početka je jasno: Usmjerile su se, ne na dobrobit trudnice, ne na dobrobit njenog djeteta, već na udaranje po prizivu savjesti liječnika jer to im je trn u oku. Ako imate masovni priziv savjesti, onda nemate abortus, tumači Peternel.

Dodao je i kako uvijek sudjeluje u Hodu za život, no zbog obaveza ne zna hoću li nazočiti u subotu. Dodaje pak da će zasigurno biti na nekom od hodova koji se organiziraju u različitim gradovima do kraja lipnja.

“Ne bih ovu temu niti spajao s Hodom za život jer se on bavi prevencijom pobačaja i zaštitom života, a u konkretnoj priči je sve manje i manje krugova onih koji se ne slažu da je ovo dijete koje se može roditi i ići u inkubator.”

Također, zvali smo neke od najglasnijih političara desnice na ovu temu, ali se nisu javili kako bi komentirali temu.


Komentari