TURBULENTNA JESEN PRED ZASTUPNICIMA: Planiraju se dotaknuti obnove, civilne zaštite, ugovora o radu, obale…

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka održali su konferenciju za medije pa najavili točke koje će obraditi tijekom jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Među prvim temama će, govore, biti izmjene Zakona o obnovi gdje će klub zastupnika tražiti da jedna institucija bude zadužena za čitav proces obnove te da se konstrukcijska obnova zgrada radi lex lege, po zakonu, a ne prema pojedinačnim zahtjevima vlasnika odnosno suvlasnika.

Sandra Benčić govori kako na taj način neće imati dugotrajne upravne postupke, neće biti nužan dogovor vlasnika i suvlasnika, pitanje prebivališta i boravišta postati će irelevantno, a obnova će se provoditi zbog javne sigurnosti i javnog interesa, a ne privatnog.

Druga točka pak odnosi se na određivanje prioriteta obnove te nastojanja da lokalne jedinice mogu same raditi projektnu dokumentaciju za cijele blokove naselja, uz uključivanje i energetske obnove, a čime bi se pojeftinila cijena i povećao interes tvrtki.

Olakšanje

Dalje, govorili su o olakšavanju položaja građana u poslovanju s financijskim institucijama što uključuje i regulaciju agencija za naplatu potraživanja dok će amandmanima na zakone raditi na prevenciji devastacije obale.

Zastupnik Vilim Matula najavio je pak zalaganje za male poljoprivrednike i OPG-ove kako bi lakše mogli doći do zemlje i bespovratnih potpora iz EU-a , a Urša Raukar-Gamulin za jačanje radničkih prava u okviru izmjenama Zakona o radu pritom ističući kako će tražiti da standard postanu ugovori na neodređeno.

Ivana Kekin kazala je da će tražiti i promjene u sustavu Civilne zaštite za koji je ocijenila da nije adekvatan i niti “na razini zadatka”, te da će se založiti za uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe. Intenzivno ćemo se baviti i obrazovanjem, posebice deficitom nastavnika matematike i prirodnih predmeta, dodao je Damir Bakić.

Komentari