Troskot predstavio svoje planove za roditelje odgojitelje i trnjanski plac

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Zvonimir Troskot predstavio je u ponedjeljak prijedlog nadogradnje mjere “roditelj odgojitelj” u Zagrebu, kojim bi se uz postojeći dodao i model “roditelj odgojitelj na pola radnog vremena”.

Troskot je na konferenciji za novinare rekao da će Mostova politika za Zagreb biti kao i dosad – ista prava, isti materijalni rashodi, ista pravila, pri čemu će ostati stečena prava roditelja odgojitelja do navršene 15. godine najmlađeg djeteta.

“To smo definirali kao model A, a s druge strane smo napravili novu mjeru – roditelj odgojitelj na pola radnog vremena”, kazao je i istaknuo kako je ta tema u duhu Međunarodnog dana žena.

Gajiti kulturu roditelja odgojitelja poduzetnika i obrtnika

Po tom novom modelu roditelj odgojitelj moći će raditi na pola radnog vremena kod poslodavca na ugovor o radu ili kroz samozapošljavanje gdje će se onda, naveo je, gajiti kultura roditelja odgojitelja kao poduzetnika i obrtnika.

Rekao je kako će to biti jedan izvor prihoda za roditelja odgojitelja, a s druge strane su primitci proporcionalni mjeri roditelja odgojitelja u obliku drugog dohotka koji će se nadodati na primitke koje bi zarađivao iz radnog odnosa, odnosno iz samozapošljavanja.

U tom B modelu roditelji odgojitelji imali bi i pravo na poludnevni program gradskih vrtića.

Troskot je najavio dodatni rad na toj mjeri kako bi se financirala iz EU programa subvencije i organizacije edukacija namijenjenih roditeljima odgojiteljima, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u smislu edukacije i odgoja djece.

Radilo bi se i na prekvalifikaciji i dodatnom usavršavanju roditelja odgojitelja, kao i na temama poduzetništva i obrta kako bi mogli aktivno participirati u svijetu poduzetništva i obrtništva.

Istaknuo je kako bi roditeljima odgojiteljima bilo dano na odabir koji model žele koristiti i dodao kako je model B “lukrativniji” jer mogu više zaraditi, a povećala bi se i gospodarska aktivnost pa bi bili manji izdaci jer dio tog troška preuzima poslodavac. T

Trnjanski plac obnoviti kao turističku etno atrakciju

Konferencija za medije održala se na zapuštenoj tržnici u Trnju, a Troskot je naglasio kako se brojni zanati nekada zastupljeni na toj tržnici bili reprezentativni primjerci Zagreba na kojima je grad živio.

“Ono što je vidljivo iz ovog placa jest da je on u derutnom stanju, a kad postanem gradonačelnik od njega ću napraviti turistički adut Grada Zagreba”, najavio je.

Planirani projekt iznio je Mostov koordinator za Gradsku četvrt Trnje Lovro Marković te istaknuo kako tržnicu treba obnoviti sukladno spoju modernog i starog zagrebačkog duha.

Pritom bi se prostor na tržnici po nižoj cijeni ponudio ‘kumicama’ i poduzetnicima koji u sklopu svojeg obiteljskog imanja sami proizvode i prodaju prehrambene proizvode, kao i svim prodavačima domaćih, ekološki uzgojenih i autohtonih proizvoda.

Nižom cijenom potaknuli bi i dolazak svih starih zagrebačkih obrta koja su u izumiranju, kako bi se okupili na jednom mjestu i bili povezaniji s potencijalnim kupcima. U Mostu predlažu da se tržnica službeno nazove Etno plac Trnje te da se uvrsti u turistički vodič Zagreba kao prvi hrvatski veliki stalni etno plac.


Komentari