Troskot o zagrebačkim financijama: ‘Naše projekcije su da je dug minimalno pet milijardi kuna… To će biti interesantno’

Photo: Ranko Suvar/CROPIX/POOL

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot u petak je prokomentirao financijsku situaciju u Zagrebu, a dodao je i kako ne iznenađuje da je dug Grada puno veći od onoga što se iznosilo u javnosti.

“Naše projekcije su minimalno pet milijardi kuna… To će biti interesantno. Pojedini pročelnici sami daju ostavke, a činjenica je da su bili ključni za određene projekte” rekao je pa kao primjer naveo Ivicu Lovrića, dosadašnjeg pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje.

“Ukazivat ćemo na konkretne probleme i kako ih treba rješavati. Kad su u pitanju vrtići, trebalo bi ići u izmjenu zakona. Prije svega je to potrebno rješavati na nacionalnoj razini. U Upravnom vijeću treba sjediti struka i jedan roditelj. To je rješenje za model upravljanja na koje se Možemo! često u svojoj retorici poziva”, pojasnio je Troskot za N1.

Kao olakotnu okolnost za Možemo! navodi to što pojedini pročelnici sami daju ostavke Istaknuo je i kako Most dosad nije bio prisutan u Gradu Zagrebu, a sada imaju tri zastupnika u Gradskoj skupštni, dodavši da se planiraju usmjeriti na izgradnju vlastite organizacije.

Pojasnio je da, kad govori o socijalizmu i platformi Možemo!, pojam socijalistički se odnosi na njihov stav prema poduzetnicima i ekonomiji, s obzirom na to da kod platforme Možemo! ne vidi poduzetnički program.

“Pomno sam proučio ekonomski tim. Međutim, smatram da makroekonomist, i to dobar neovisno o njegovim stavovima, ne može biti vodeća figura poduzetništva… Na kraju dana, i nešto što smo nazvali Trg pravde ili Trg Vladimira šeksa, sad već košta 700 milijuna kuna, to su projekti u kojima za godinu dana možemo očekivati afere”.

Istaknuo je i da zagrebačka poduzeća imaju problem s naplatom. “Kad imate problem s naplatom, a ona iznosi milijardu i 500 milijuna kuna, to znači da procesi ne štimaju. Ako Možemo! uspije riješiti problem naplate komunalnih usluga, dobivamo novi izvor prihoda i pitanje je treba li ići u novo poskupljenje”, zaključuje Troskot.


Komentari