TRI PLANA ZA ŽIČARU KOJA VOZI, A NE PREVOZI: Hoće li upogoniti gondole koje su dosad “progutale” 14 milijuna kuna?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na jučerašnjoj redovnoj press konferenciji gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se i na pitanje žičare. Financijski i insfrastrukturni gigant koji je iskustvo Medvednice trebao podići na novu razinu zasada je jedino uspio posvađati stanare i političare, potrošiti novce iz proračuna – kojih nema, te Tomaševiću, spletom okolnosti, u ruke dati “vrući krumpir”. No, okolnosti su takve kakve jesu, a on je voljom građana Zagreba izabran, pa mu je tako i to jedna od točki na dnevno – političkom redu.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Žičara zasada vozi, ali ne prevozi. Točnije, vozi kako bi se održavao hladni pogon, ali ne prevozi putnike jer ima sedam od osam potrebnih dozvola. Posljednja dozvola koja bi trebala upregnuti žičaru vrijednu preko 514 milijuna kuna, jest ona o dozvoljenoj buci. Trenutačno, žičara je preglasna tek za nekoliko decibela, a građanka koja živi pored nje, svojedobno se čak i žalila na buku, pa ju je nekoliko dana kasnije dočekao zapaljeni osobni automobil. No, od tada se promijenila vlast i izabran je gradonačelnik s povijesno najviše glasova, pa bi on trebao razmrsiti to sljemensko klupo skandala i milijuna, te pokušati od žičare spasiti što se spasit da. A to neće biti niti jednostavno niti lako, pa su u pripremi tri plana za spas žičare.

Plan broj 1

Upravo na jučerašnjoj konferenciji za medije Tomašević je za danas najavio sastanak u Ministarstvu prometa i veza gdje će pokušati dogovoriti promjenu postojećeg zakonskog okvira kako bi se žičara definirala kao prometna infrastruktura. Ta promjena bi smjestila buku od žičare unutar zakonskih okvira te bi žičara mogla u promet.

 Plan broj 2

Drugi plan pak predlaže da se pokuša ishoditi privremena uporabna dozvola kako bi konačno žičara počela prevoziti putnike, a prestala “gutati” 14 milijuna kuna godišnje – koliko je dosad “progutala”. S tom uporabnom dozvolom bi se žičari usporila brzina, a s njom bi pala i razina buke.

Plan broj 3

Plan broj tri zahtjeva dodatne izdatke kako bi se unutarnjom izolacijom na kutnoj građevini postaje žičare ograničila buka.

Foto:Zeljko Hladika/PIXSELL

Koji je najizgledniji?

Kako je Tomašević izjavio jučer, najizgledniji plan je onaj koji prvi donese rezultate, a prve rezultate vidjet ćemo danas nakon sastanka u Ministarstvu. Istodobno pokušat će se i ishoditi i privremena uporabna dozvola, najavio je gradonačelnik.

“Mogli bismo je dobiti ako različitim metodama koje uključuju tehničke detalje poput brzine i broja gondola uspijemo buku smanjiti da zadovoljimo i sadašnje kriterije. A kad bi se žičara pustila u pogon, vjerujemo da možemo tu buku i dodatno smanjivati”, objasnio je Tomašević.

Isto tako, žičari se vrijednost povećala za 800 tisuća kuna, kolika je cijena izoliranja unutrašnjosti početne postaje i međupostaje Brestovac, iz plana broj tri. Ponuditelja još nisu odabrali, iako se na javni natječaj javio samo jedan ponuditelj, ali Komisija ga još nije odabrala. Kada će to biti, Tomašević je samo kratko komentirao da je “postupak odabira pri kraju”.

ZET na sudu

Podsjetimo, ZET je trenutačno na sudu s Državnim inspektoratom zbog negativnog nalaza inspekcije o buci. Prema ZET-u, ali i prema Gradu, žičara bi se trebala okarakterizirati kao prometna infrastruktura, a ne kao obična zgrada. Upravo zbog tog pravnog elementa je i žičara ostala bez uporabne dozvole.

Kako će se pisati sudbina žičare, ne znamo, ali ćemo biti pametniji nakon današnjeg sastanka gradonačelnika u Ministarstvu. Ono što znamo jest, je da bi godinu dana nakon završetka radova žičara bilo uredu da žičara konačno proradi.


Komentari