Tomislav Tomašević: ‘Vjerujem da mogu pobijediti i Bandića i HDZ-ovog kandidata’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević gostovao je  na Večernji TV. Tom prilikom govorio je o Zakonu o obnovi grada Zaagreba i okolice, ali se najavio kako će očito biti jedan od kandidatata za gradonačelnika grada Zagreba. Uz to, uvjeren je kako može pobijediti višedesetljenog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, ali i bilo kojeg HDZ-ovog kandidata.

U kojem slučaju biste podržali Zakon o obnovi?

– Ovisi o usvajanju amandmana. Ne očekujemo da će se svih 33 amandmana usvojiti. Bitne su nam stvari koje se tiču provedbe, koje rješavaju nepravdu i nelogičnosti i onemogućavaju korupciju.

Zašto se ne bi primjenio zakon koji se primjenjivao kod obnove Dubrovnika?

– To morate pitati vladajuće. Nije nam jasno zašto se izmišlja topla voda. Ne radi se o zakonu iz neke druge zemlje, nego o modelu koji se u našoj zemlji pokazao uspješnim. O ljetnoj stanci

– Mi smo imali radno ljeto. Iz Zagreba smo se micali samo kad smo imali sastanke u Dubrovniku oko problema koje su oni imali oko obnove. Čudim se da vladajući nisu kontaktirali Zavod i učinili isto.

Mislite li da će sve biti transparentno? Je li sve delegirano kako bi se izbjegla transparentnost?

– Može biti da je razlog da ne bude transparetno, ali ono što je vjerojatnije je da ministri i gradonačelnik žele sačuvati moć.

Brine li vas situacija?

– Brine. I dalje mislim da smo bili u pravu da nismo trebali ići na ranije izbore jer bi imali Zakon već u lipnju. Ovako se bojim da će dosta objekata biti nesanirano i da će tako dočekati zimu.

Je li razlog što se još ništa ne događa to što nema još novaca? Jesu li pomaci mogući pred lokalne izbore?

– Mislim da je vjerojatno da se odugovlačilo jer se čekalo da se osigura financijski okvir. Ali novaca zapravo ima samo odlazi u privatne džepove što se vidi i u slučaju Josipe Rimac.

I vi želite na poziciju moći. Želite doći na mjesto gradonačelnika. Kako bi vi riješili rodbinske, kumovske veze?

– Ja svima koji mi se već sada obraćaju da mogu to zaboraviti. Već su krenula pitanja mogu li im srediti nešto s različitih strana. U Hrvatskoj se naviknulo na takav način rada, a to se može riješiti jedino u praksi. Kada se toga riješimo, onda ćemo moći i sniziti cijene nekih usluga.

Kako mislite pobijediti Bandića?

– Bio je nepobjediv jer nije imao konkurenciju. Svi koji su išli protiv njega su u nekom trenutku radili s njim i to je bilo neuvjerljivo biračima. Ja ne mislim da je njegova odluka o tome hoće li se opet kandidirati ili ne. Prije svega je to odluka velikih tvrtki koje posluju s gradom, obavljaju sve i imaju veliki interes.

HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika

– HDZ ne može pobjeći od odgovornosti da su Bandiću zadnjih 5 godina držali ljestve. Koga god da kandidiraju ne može pobjeći od odgovornosti.

Jeste li spremni na razgovore o nekom drugu kandidatu lijevog bloka, ako bi se pokazalo da ima veće šanse?

– Od svih zastupnika u Saboru imam najveći broj preferencijalnih glasova. Vjerujem da mogu pobijediti i Bandića i HDZ-ovog kandidata. Ali spreman sam na sve. Ključno je da Bandić više ne bude na vlasti.

 

Tomislav Tomašević o ulasku u trku za gradonačelnika Zagreba

Tomislav Tomašević o ulasku u trku za gradonačelnika Zagreba

Objavljuje Večernji list u Petak, 4. rujna 2020.

 


Komentari