Tomislav Stojak zabrinut oko prvosvibanjskog graha, kaže da troškovi iz godine u godinu samo rastu

FOTO: Dražen Komar

Tomislav Stojak komentirao je da se gradski novci troše bez kontrole i prema nekim samo Bandiću poznatim kriterijima te je najavio da će tražiti da se o tome raspravlja na sljedećoj skupštinskoj sjednici.

“O tome moramo raspraviti. Zastupnici koji su godinama podržavali proračun Milana Bandića, kao i oni koji su sad, u zadnjoj sekundi, podržali proračun, zanimljivo bi bilo da nešto kažu o takvom proračunskom trošenju sredstava i da kažu misle li doista da je to dobro i da pridonosi razvoju grada Zagreba”, rekao je Stojak na jučerašnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Gradske skupštine.

Naglasio je da se godinama upozorava i traži od gradonačelnika i Gradske uprave da se za sve što se financira iz gradskog proračuna, poreza, prireza i svega ostalog utvrde jasni i nedvosmisleni kriteriji, no da je u izvješću državne revizije o poslovanju Zagrebačkog holdinga, primjerice o donacijama iz gradskog proračuna, sve – samo ne to, prenosi Index.

Naglasio je kako izvješće državne revizije govori da se pri planiranju isplata unaprijed već računalo da će se “onima koji su podobni, onima koji gradonačelniku odgovaraju dijeliti i financijska sredstva mimo točno utvrđenih kriterija u javnim pozivima, u javnim potrebama za pojedine djelatnosti koje se financiraju iz proračuna”.

Čudi ga kako to da se nije znalo koliko će se potrošiti za prvosvibanjski grah u Maksimiru te dodao da su troškovi graha narasli pa se 2017. potrošilo 884.000 kuna, a 2018. čak 980.000 kuna.

“Kako proslava 1. maja u Maksimiru može biti nepredviđena i kako se za nju ne zna unaprijed računati koliko treba novca?” upitao je Stojak.

Udruge su iz proračunske zalihe dobile 3,3 milijuna kuna, a državna revizija je ustanovila – većinom za one aktivnosti koje su trebale biti financirane iz proračuna, putem javnog poziva za javne potrebe.


Komentari