Tomislav Stojak pozvao Bandića da poništi odluku o poskupljenju domova umirovljenika

FOTO: Dražen Komar

Gradski zastupnik HNS-a i predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Tomislav Stojak u srijedu je pozvao gradonačelnika Milana Bandića da “konačno pokaže svoju socijalnu crtu” i poništi odluku o poskupljenju domova umirovljenika.

“Godina medenog mjeseca je očito završila i dolaze na naplatu vrlo skupa i nerealna obećanja gradonačelnika Bandića izrečena u izbornoj 2017. godini. Priprema se i jako veliko poskupljenje parkiranja u Zagrebu, a ono što mene kao gradskog zastupnika posebno smeta i boli to su poskupljenja domova umirovljenika, koja su, kad gledate u postocima, enormna”, istaknuo je Stojak na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini.

Naglasio je da se sugrađanima “koji su zadužili sve nas” poskupljuje smještaj u domovima umirovljenika od 250 pa do 700, odnosno 800 kuna, što je apsolutno nedopustivo.

“Grad daje sto kuna pomoći umirovljenicima, a onda se ‘odreže’ recimo tisuću kuna poskupljenja. Ako je to briga za umirovljenike grada Zagreba, onda je to malo čudan način brige”, kaže Stojak.

Pozvao je Gradski ured za socijalu i gradonačelnika Bandića da ozbiljno razmisle o toj odluci, jer još uvijek imaju prostora poništiti je. Istaknuo je i kako u svim godinama mandata gradonačelnika Bandića i ove Gradske uprave, nije izgrađen niti jedan dom umirovljenika, a Liste čekanja su ogromne.

Stojak se kritički osvrnuo i na imenovanje Ane Lederer za pročelnicu novoosnovanog Gradskog ureda za kulturu.

“Taj ured raspolaže budžetom od 600 milijuna kuna i javna tajna koja je trajala godinu dana je postala i činjenica. Ono što smo znali je da je jedan od uvjeta gradske koalicije bio da se Gradski ured za kulturu da u ruke gospođi Lederer. To se sada i ostvarilo, to je bio preduvjet da bi Neovisni za Hrvatsku podržavali i dalje Milana Bandića”, kaže Stojak.

Istaknuo je kako ga brinu prve izjave Lederer, koja etiketira ljude i proziva ih za nešto što je mislio da su ostaci prošlih vremena.

Poručio je kako bi volio da se Lederer prihvati posla, a ne da etiketira ljude u javnosti bez ikakvih kriterija i razona, a puno ga više zabrinjava kada ona kaže da “nema plan i program”.

Stojak kaže i kako se boji da će u gradskoj kulturi, u tom izuzetno važnom segmentu gradskog života, od jeseni krenuti jedan “kulturni, svjetonazorski, ideološki rat”.

“I to je na žalost nešto što će nas strašno opterećivati, a što se ne bi smjelo u ovom gradu dešavati, jer misija nove pročelnice neće biti nova scena HNK, nova zgrada Gradske knjižnice, povećanje sredstava i jača potpora nezavisnoj kulturnoj sceni. Sigurno neće biti njihov fokus međunarodna kulturna suradnja s eminentnim europskim umjetnicima, jer to oni jednostavno ne znaju raditi. Njihov fokus će biti ideološki ratovi na kulturnoj sceni sa svima onima koji misle drugačije”, ocijenio je.

Poručio je da će za to isključivo i jedino biti odgovoran gradonačelnik Bandić, jer je to omogućio.

(Hina)


Komentari