TOMAŠEVIĆEV ZAMJENIK ODGOVORIO KRITIČARIMA: ‘Stanujem blizu Jakuševca, znam kakav je to prizor, ali…’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet gostovao je na N1 televiziji gdje je govorio o problemima obnove Zagreba, ali i općenito o stanju u Gradu.

Korlaet je objasnio kako su najveći problemi obnove imovinsko-pravni odnosi i dokazivanje legalnosti.

“To je posebno komplicirano kod višestambenih objekata gdje je više suvlasnika koji se ne mogu ili ne žele dogovoriti ili nemaju sredstva, a kad govorimo o legalnosti, kuće često nemaju građevinsku dozvolu, to je čest slučaj i na Baniji”, rekao je.

“Otkad smo stupili na vlast, nastojimo biti medijator u tom trokutu, mislim da smo u tome donekle uspjeli i da se komunikacija ponešto poboljšala. Intenzivirali smo odnose s Ministarstvom i Fondom i zatvorili trokut, imamo baš dobru komunikaciju s njima, tražili su pomoć u ljudstvu i prostoru, to smo omogućili”, dodao je.

Govoreći o obnovi spomenika kulture, rekao je da će Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture brže će izdavati stručna mišljenja, te da će nova v.d. pročelnice Marijanu Sironić  brzo djelovati.

“Problem kod obnove, posebno javnih zgrada primjerice škola, imamo ih 13 od kojih su 4 pojedinačno zaštićena kulturna dobra. Problem je pomiriti taj imperativ ojačanja na razinu tri i očuvanja vrijednih prostornih karakteristika. To nije jednostavno”, tvrdi Korlaet dodajući kako i vlasnici stanova koji se nalaze u zgradama koje ulaze u kategoriju spomenika kulture, imaju veće troškove.

“Europski novac odnosi se samo na javne zgrade, i to na vraćanje u stanje ispravnosti. Iz Fonda solidarnosti se pokrivaju troškovi ojačanja konstrukcije, to je kompliciran posao prijave. Sve preko toga se financira iz drugih Fondova, recimo oporavka i otpornosti. Privatne zgrade se financiraju iz Fonda za obnovu Damira Vanđelića. Čuli smo prijedloge da bi to trebalo promijeniti i da bi u Zagrebu kao i na Baniji država i lokalna samouprava trebale pokriti 100%”, objasnio je.

Ističe da su mobilnim timovima izašli ususret građanima koji nisu ispunili prijavu, a imaju na to pravo.

“Išli smo od vrata do vrata u 13 gradskih četvrti. Obradili su crvene oznake, sad su prešli na žute, ogroman je posao obavljen. Većina prijava će tako biti odrađena”, naglasio je.

Govoreći o građanima koji već godinu i pol dana žive u kontejnerima, Korlaet kaže da se nalaze rješenja.

“Locirali smo 76 praznih useljivih gradskih stanova koje ćemo opremiti, a što se tiče ostalog, vidjet ćemo hoće li građani donijeti dio svog namještaja, da se kroz udruge opreme. Razmišljamo o tome kako pomoći”, rekao je.

Dotaknuo se i prve sjednice Gradske skupštine nakon ljetne stanke na kojoj su se mogle čuti kritike na račun ukidanja novčane pomoći roditeljima odgojiteljima, ali i na račun zbrinjavanja krupnog otpada.

“Rađena je analiza i jučer na Skupštini je oporba tendenciozno plasirala da nije. To je ogroman udar na gradski proračun, sa 5 milijuna skočilo na 500 milijuna. To gradski proračun ne može otrpjeti u ovom stanju. Pokazalo s da mjera nije učinkovita kako je bila zamišljena. Ili ćemo redefinirati mjeru ili ukinuti, napravit ćemo sve da budemo na demografskoj, progresivnoj liniji”, objašnjava Korlaet.

“Sredstva za učenike, stipendije i besplatni udžbenici nisu se dirali”, dodaje.

Kaže i da se radi na rješavanju problema s nedostatkom vrtića u Zagrebu, te da se pripremaju za novi europski natječaj te da bi sve trebalo biti gotovo do kraja mandata.

Govoreći o problemu krupnog otpada rekao je kako stanuje blizu Jakuševca i zna kakav je to prizor.

“Mislimo zatvoriti Jakuševac do kraja mandata, ali to se ne može dogoditi preko noći. Ovo što se sad događa s krupnim otpadom prije svega rezultat je činjenice da je grad izdvajao preizdašna sredstva tvrtkama, i odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke, kapacitirati Čistoću, privremeno unajmiti na 75 dana u Sesvetama odlagalište. To je privremeno rješenje, već radimo na novim lokacijama u industrijskoj zoni, daleko od kuća, gdje će se i zbrinjavati i drobiti. Građani ne moraju biti zabrinuti, dajemo sve od sebe”, rekao je.

Na pitanje kakvo je zapravo stanje u Gradu, Korlaet kaže da će građani sve detalje doznati u rujnu.

“Pročešljan je proračun uzduž i poprijeko, zatražene su uštede od pročelnika Ureda, a s rebalansom proračuna idemo na rujansku sjednicu Skupštine, onda će javnost detaljno vidjeti kako stoje stvari. Dosta stvari je bilo skriveno i iznenadilo nas je”, zaključio je.


Komentari