Tomašević: Zagreb će trebati pomoć države u obnovi nakon potresa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević poručio je u ponedjeljak kako je siguran da će Grad Zagreb moći isfinancirati svoj dio u obnovi, ali će mu za to trebati pomoć države i EU fondova, te promjene u samom proračunu.

“Uz pomoć države i EU fondova i uz neke promjene u samom proračunu koje su očito potrebne jer trošimo ‘šakom i kapom’ jer vidite kolika je rupa (u gradskom proračunu), siguran sam da će Zagreb to moći isfinancirati”, rekao  je Tomašević novinarima na Zagrebačkom velesajmu gdje se održava nastavak sjednice Gradske skupštine.

“Pomoć države će trebati Gradu Zagrebu s obzirom na limitirana sredstva jedinica lokalne samouprave pa čak i na ograničenje zaduženja jer vidimo da je Grad Zagreb vrlo blizu limita za zaduženje. S druge strane, neke cifre koje se spominju u javnosti od 15 milijardi kuna, kad bi Grad Zagreb sve financirao, kad ne bi dobio nikakvu pomoć ni države niti iz europskih fondova, to bi bio dvostruko manji iznos od toga koji se spominjao”, kaže Tomašević.

Smatra da Grad Zagreb mora snositi svoj dio u obnovi, koji je samo 20 posto, a mogao je biti i veći i dobro je da nije.

Tomašević kaže se trošenje šakom i kapom u Gradu može riješiti prije svega promjenom javnih nabava jer u trećini javnih nabava u Zagrebačkom holdingu i Gradu pobijedi samo jedna firma, a jedna firma se i javi jer svi očekuju da su ti natječaji namješteni.

Uopće im se ne da niti javljati, jer znaju tko će to dobiti i onda su cijene više nego što bi trebale biti i na to idu stotine milijuna kuna godišnje, dodao je.

Isto tako, kaže, neki ugovori o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama sklopljenih na 30 godina, poput pročistača otpadnih voda, to su stotine milijuna kuna iz proračuna svake godine koje mi plaćamo povrh cijene vode koja je jako velika u Zagrebu. To treba revidirati, rekao je Tomašević.

Na pitanje očekuje li da će se do lokalnih izbora nešto promijeniti u odnosu koalicijskih partnera – HDZ-a i gradonačelnika Bandića, rekao da se HDZ pokušava na neki način ograditi od Bandića, “ali u isto vrijeme dok se ograđuju od rupe u proračunu za 2019., dižu ruke za novo zaduženje”.

Stigli novi podaci Seizmološke službe: Sinoćnji potres bio je jači nego se isprva mislilo


Komentari