Tomašević predstavio proračun za 2022., intenzivira se obnova poslije potresa, evo koliko će ukupno biti težak

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Predstavljen je novi gradski proračun za 2022. godinu koji iznosi 15,12 milijardi kuna. Proračun Grada iznosit će 10,19 nilijardi kuna, dok će 4,93 milijarde biti usmjerene na gradske ustanove.

Obnova od potresa

“Od ovih 82 milijuna kuna koje smo planirali za obnovu, ništa nije potrošeno. Sljedeće godine mislimo potrošiti čak 160 milijuna za obnovu zgrada nakon potresa”, rekao je i nadodao “Planiramo suficit od 300 milijuna kuna za sljedeću godinu, kako bi se akumulirao gubitak koji je nastao do 2019. godine”.

Planirani suficit

“Ono što je povećano i što je bitno je proračun grada u užem smislu i on se planira u tom iznosu. Nominalno veće u odnosu na lani za iznos od oko 700 milijuna kuna, ali treba istaknuti što je u strukturi. Planiramo suficit od 300 milijuna kuna za sljedeću godinu, kako bi počeli akumulirati suficit u sljedećih nekoliko godina, kako bi se akumulirao gubitak koji je nastao do 2019. godine”, rekao je Tomašević i dodao da je na njima da akumuliraju višak.

Dug bankama

Gradonačelnik je rekao kako 965 milijuna kuna treba otplatiti  bankama i ostalima. Otplaćujemo dug za iznos koji je 700 milijuna kuna veći u odnosu na ovu godinu. Dužni smo vraćati taj dug prema Zakonu. Nema reprogramiranja. Sljedeće će godine proračun biti 8,4 milijarde kuna. To je oko 600 milijuna manje, to je oko 7 posto. Redovni proračun će dakle biti manji kako bi ostavili prostor za otplatu duga”, rekao je.

ZET bez potvrda

Tomašević je komentirao uvođenje potvrda u javni prijevoz. “ZET-ovi vozači ne trebaju potvrde. Uprava je kontaktirala Stožer. S obzirom da u tramvajima nije potrebno da putnici imaju covid potvrde i testove, onda ne trebaju ni vozači, ali trebaju u ostalim prostorima ZET-a”.

Napomenuo je i kako ne zna na koji će način financirati testiranja jer taj trošak nije predviđen a pada na gradske ustanove.

“Bilo je onih koji su odbili testirati se. Ja bih tu vidio kako će Stožer i država reagirati na tu situaciju s obzirom na pravne dileme. Na njima je da ih razriješe”, rekao je gradonačelnik.“

Bilo je nepotrebnih troškova

“Ja vjerujem da su dobitnici većina građana Hrvatske. Cilj je da se smanji dug. Bilo je nepotrebnih troškova. Želimo investirati u gradnju vrtića, obnovu škola, prometne projekte i zelene projekte i tako dalje. Trudili smo se da sve socijalne naknade i transfere ne diramo. Ne radimo nikakve uštede u obrazovanju. To su ključni sektori i tu ne radimo nikakva smanjenja”, zaključio je Tomašević.

Komentari