Tomašević povodom prve godine vladanja gradom: ‘Raskrstili smo sa šerifovanjem, pogodovanjem i klijentelizmom’

Tomislav Tomašević (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Tomislav Tomašević je 4. lipnja 2021. godine u Gradskom poglavarstvu preuzeo dužnost gradonačelnika Zagreba, što znači da se danas obilježava točno godinu dana otkada je preuzeo dužnost upravljanja gradom. Tim povodom Tomašević se javio putem svog Facebook profila, gdje je apostrofirao da su i njegovi suradnici ‘obećali pravu promjenu i to isporučuju, korak po korak.’

“Svi smo svjesni da promjene nisu i ne mogu biti brze ni jednostavne – i prije godinu dana smo rekli da stvari neće ići preko noći, ali zajedno možemo ostvariti nevjerojatne potencijale ovog grada. Zato što radimo velike promjene, imamo i velike otpore. Ali nema tih pritisaka radi kojih bi odustali”, poručio je gradonačelnik.

Tomašević je naglasio da je ‘nulta točka promjene bila promjena modela upravljanja.’

“Nulta točka promjene bila je promjena modela upravljanja. To je bio i nužni fokus našeg rada u prvoj godini mandata – na pravim i transparentnim javnim natječajima izabrali smo kompletne uprave glavnih gradskih poduzeća, reorganizirali gradsku upravu, izabrali nova upravna vijeća u gradskim ustanovama koji će na javnim natječajima izabrati ravnatelje. Raskrstili smo sa šerifovanjem, pogodovanjem i klijentelizmom. Kod nas, više nije važna stranačka iskaznica nego isključivo postignuća i zalaganja. A to je ogromna promjena, koja nije nužno oku vidljiva”, napisao je Tomašević.

Pohvalio se i započetim projektima

“Provodimo najambiciozniji projekt u području gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Jedini od svih velikih gradova uvodimo sustav naplate po stvarnoj količini odloženog miješanog komunalnog otpada. Gdje god je moguće spremnike mičemo s javnih površina, a tamo gdje nije izdavat ćemo dozvole za postavljanje tipiziranih bokseva.

Zagreb više neće biti kantograd. Nakon što se 20 godina gotovo ništa nije napravilo da se uspostavi pravi, moderan sustav gospodarenja otpadom, a zbrinjavanje odvojenog otpada se dominantno plaćalo privatnicima, mi smo u ruke gradskih poduzeća vratili zbrinjavanje svih frakcija otpada koje smo mogli, čime štedimo na desetke milijuna kuna godišnje, a izgradnjom sortirnice i kompostane napravit ćemo i novi korak u tom smjeru”, poručio je gradonačelnik pa dodao.

“U prvoj godini mandata pokrenuto je i restrukturiranje Zagrebačkog holdinga te proces otpuštanja viška zaposlenika, isključivo rukovodećeg i administrativnog kadra. Nijedna vlada u Hrvatskoj u zadnjih 10, 15 ili 20 godina nije napravila ništa slično, iako je svima jasno da se ni državnim poduzećima ne upravlja kako treba i da često, kao i Holding prije nas, služe za zapošljavanje politički podobnih, često na nepotrebnim radnim mjestima. Paralelno s procesom otpuštanja viška, zapošljavamo i zaposlit ćemo radnike i radnice kojih nedostaje, na operativnim radnim mjestima. Otkad smo preuzeli upravljanje Gradom, zaposlili smo 440 radnika i radnica u gradskim vrtićima, zapošljava se 80 vozača ZET-a i 40 vatrogasaca, a zaposlit ćemo i 40 novih komunalnih redara, kao i nove radnike Čistoće. Revidirali smo mjeru roditelj odgojitelj i započeli radove na prvom od 12 vrtića koje planiramo izgraditi u iduće dvije godine.”

Za kraj je zaključio: ‘Hvala vam svima na podršci i na razumijevanju. Temelje smo postavili – idemo sada zajedno na njima izgraditi zeleniji i pravedniji Zagreb.”

Komentari