Tomašević povodom godine dana na vlasti: ‘Sustav je velik, trom, građen po mjeri jednog čovjeka’

Foto: N1

Povodom skorašnjih godinu dana od preuzimanja gradske vlasti, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dao je intervju za N1.

Prisjetio se kada je prvi dan na posao došao biciklom te tada rekao kako je došao biciklom, ali će upravljati avionom.

“Iskoristio sam metaforu koja i dalje stoji. Tempo je brutalan”, komentirao je Tomašević svoju prvu godinu na vlasti.

Dodao je kako je sustav jako veliki, ali i trom, građen po mjeri jednog čovjeka, referirajući se na svog prethodnika Milana Bandića.

“Mnogo je požara koji se ugase, a da građani ni ne saznaju za njih”, ustvrdio je Tomašević za N1.

Bez Možemovaca među pročelnicima

Zanimljivo, nijedan od gradskih pročelnika nije iz stranke Možemo, a Tomašević je istaknuo kako im je u interesu imati najbolje kandidate.

“Ne mislim da je dobro da postoje javni natječaji za pročelnike. mislim da su to političke funkcije, ali zakon je takav kakav je. Kad radite natječaj za pročelnike, vi imate pismeno testiranje, a na njemu svi koji prođu, moraju biti intervjuirani od strane povjerenstva. Poništeni natječaju bili su poništeni jer nije bilo adekvatnih kandidata”, komentirao je Tomašević na upit o tome što je moglo ići bolje.

Dodao je i kako Možemo! kao stranka ima više donacija od drugih stranaka, te smatra kako je smiješno kako ne mogu u upravno vijeće postaviti nekoga tko je donirao sto kuna. Od povjerenstva još uvijek nema pravorijeka.

“Nije da smo imali Bandićeve pročelnike, u gradu ima 3200 zaposlenih.  S nekima od njih sam jako zadovoljan. Drugi su kao dotični kojeg ste prikazali u prilogu (misleći na Ivicu Lovrića) i koji je rekao brojne neistine. Meni takvi savjetnici ne trebaju, tu sam kategoriju ukinuo i on će zajedno s ostalima ići na raspolaganje”, ustvrdio je Tomašević o gradskim službenicima. Požalio se međutim i kako ga zakon o lokalnim službenicima sprječava da otpusti ljude koji mu više ne trebaju.

Bandić očito nije bio pošten

Dotaknuo se i financija te pojasnio probleme s gradskom blagajnom.

“Imali smo situaciju da smo prvi mjesec shvatili da u srpnju nećemo moći isplatiti plaće. Tad smo morali dići 400 milijuna kuna kredita za likvidnost jer novca doslovno nije bilo na računu. To su plaće u gradskoj upravi, poduzećima, ustanovama…. to ne bi mogli platiti, toliko je bila prazna blagajna. U zadnjih 11 mjeseci smo državi vratili 800 milijuna kuna, usprkos svemu. Stabilizirali smo financije. Smanjujemo kašnjenja u plaćanju”, prisjetio se Tomašević za N1.

Istaknuo je kako sada prvi puta imaju suficit od 300 milijuna kuna, ali konkretnije brojke je najavio objaviti u utorak na svojoj redovnoj konferenciji za medije.

“Deficit je gotovo minimalan za 2021. iako smo došli tek u drugoj polovici godine i morali napraviti rebalans”, istaknuo je Tomašević.

Dotaknuo se i bivšeg gradonačelnika Bandića te ustvrdio na pitanje novinara, kako nema razumijevanja za njega ni nakon godine dana vlasti.

“Očito nije bio pošten, što sve optužnice sada pokazuju. Bilo je svačega, optužnice USKOK-a govore same za sebe. Ne mogu o svemu govoriti, ali primarno je da odgovorni, za to i odgovaraju”, rekao je Tomašević za N1.

Još neke stvari nisu završene oko odvoza otpada

Da se u godinu dana ne može nešto izgraditi, Tomašević je ustvrdio na upit o tri stvari koje je napravio, a da ih nije započeo bivši gradonačelnik Bandić.

“Neke projekte smo završili, neke pokrenuli, neke projekte obnove, poput Domovinskog mosta. Mislimo do kraja mandata uložiti 400 milijuna kuna za obnovu mostova. Neke stvari radimo koje nisu politički oportune, ali su u interesu građana i mislim da će građani to znati cijeniti”, naveo je Tomašević za N1.

Naposljetku, jedno od glavnih pitanje je i gospodarenje otpada te novi sustav njegovog odvoza čiji se početak očekuje prvog srpnja.

“Ako stignemo do 1.7., bit će 1.7., ako ne, produžit ćemo”, rekao je Tomašević za N1 o tom roku. Naveo je kako neke stvari još uvijek nisu završene, ali kako ipak taj datum ostaje na snazi, a slijedi i nova odluka o komunalnom redu.

Komentari