TOMAŠEVIĆ POPUSTIO!? Trlja ruke nakon sastanka s HDZ-ovcima i ne skriva zadovoljstvo, sve su oči uprte u njih

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U četvrtak je u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, održan sastanak o obnovi zgrada oštećenih potresom. Uz gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, na sastanku su bili i ministar Darko Horvat sa suradnicima iz Ministarstva, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

“Prošli smo probleme koji nas sprječavaju da obnova ide bržom dinamikom. Dotaknuli smo se i problema privremene pohrane stvari te smo imali raspravu oko softvera koji nam može ubrzati ovu dinamiku”, rekao je na početku ministar Horvat te je istaknuo da je ovaj sastanak bio jedna od njihovih redovnih koordinacija.

Sastankom je bio zadovoljan i Tomašević, koji kaže da je identificirano sve što se treba zajedničkim snagama riješiti.

“Od zadnjeg sastanka koji smo imali prije 10 dana, imali smo oko 530 do 540 objekata koje je trebalo provjeriti. Odradili smo ih oko 400, a ostalo nam je oko 130 objekata koji su kompliciraniji slučajevi”, izjavio je gradonačelnik. Otkrio je i da se pričalo o dodatnim zaposlenicima Fonda, ali i o problemu privremene pohrane stvari za građane čiji će objekti ići u obnovu.

Osim toga, Tomašević je dodao da se razmišlja o tome da se dio zaposlenika iz Grada preraspodijeli u Fond za obnovu. S druge strane, Horvat navodi da je obnova u Zagrebu krenula te da je upravo ona odgovornost Ministarstva.

“Ovo je proces koji ima desetak stakeholdera za istim stolom i treba sve kompletirati. Jednim dijelom imamo europski novac, a drugi dio je novac poreznih obveznika”, odgovorio je ministar Horvat na pitanje zašto se proces obnove odvija sporo, ali je istaknuo i činjenicu da su filozofija i pristup obnovi ovdje i na Baniji različiti.

Horvat kaže da će dorada mjera biti na raspravi prije godišnjih odmora, a Vanđelić tvrdi da će sve zgrade do kraja tjedna biti pregledane, navodeći da će se baze oštećenih zgrada preklopiti sa zahtjevima građana.

Na kraju se Tomašević osvrnuo i na odlaganje građevinskog otpada, pa je otkrio da se razmatra nekoliko lokacija na kojima bi se on mogao odlagati. Istaknuo je i činjenicu da su u zadnjih godinu dana dobili četiri puta više građevinskog otpada.

Komentari