Tomašević poništava osnivanje Bloka Kvatrić i dva natječaja za pročelnike, predstavio novu direktoricu Velesajma

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u 11 sati održao je sa suradnicima redovnu medijsku konferenciju u Gradskom poglavarstvu.

Javno savjetovanje o peticijama

Njegova zamjenica Danijela Dolenec, otvorila je pressicu najavom javnog savjetovanja vezano uz peticiju građana.

“10 posto građana Zagreba može u 90 dana pokupiti potpise i nešto staviti na dnevni red skupštine”, rekla je Dolenec.

Luka Korlaet je pak kazao da će ova gradska vlast biti posvećena obnovi i uređenju središta grada. Naveo je i kako će se predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru. Stoga će se predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva.

Likvidacija Bloka Kvatrića

Nakon nje, govorio je Luka Korlaet.

“Ova gradska vlast bit će posvećena rješavanju prostornih problema lokacija i tzv. ‘Brown field lokacija’ poput Paromlina, Gredelja, Zagrepčanke i Badela”.

Također, rekao je i kako će se na skupštini predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o.jer se njime planiralo pogodovati privatnom investitoru.

“Predložiti će se pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva”, rekao je Korlaet.

Komentirajući Gredelj, Korlaet je kazao kako je natječaj spreman. Obrazložio je i u kojoj su fazi neke druge lokacije za koje ima interesa za uređenje, kao već spomenuti  Blok Badel i Heinzelova.

Tako je, nastavlja Korlaet, što se tiče Paromlina, proveden natječaj za izgradnju gradske knjižnice. “Taj projekt je skup, procjenjuje se na 300-tinjak milijuna kuna. To sigurno neće ići na teret gradskog proračuna, mislimo ih povući iz EU sredstava”, rekao je Korlaet.

Pročistač bez privatnog koncesionara

Tomašević je također podsjetio da su se protiv Blok Kvatrića borili i kao oporba, a najavio je i daljnje obračune s prethodnim odlukama. Jedna od njih je i ona o drugačijem nastavku izgradnje pročistača, bez privatnog koncesionara, kao do sada.

“Sada idemo na skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum i da investitor bude Vodoopskrba i odvodnja, kako bi se cijela investicija prijavila na EU projekti bila financirana iz EU fondove, a ne iz gradskog proračuna, čime ćemo uštedjeti 400 milijuna kuna”, rekao je Tomašević.

Nova direktorica zagrebačkog velesajma i MSU-a

Obznanio je i da su izabrali novu direktoricu Zagrebačkog velesajma.

Tako je na natječaju najbolja bila Renata Suša, a Tomašević je istaknuo kako je riječ o bivšoj predsjednici uprave HŽ Infrastrukture, te da je izabrana zbog njenog bogatog iskustva u upravljanju.

Uz to, poništeni su i natječaji za pročelnike dvaju ureda, među njima i za obnovu.

“Pred krajem smo i finaliziramo natječaje za pročelnike i pročelnice kontrolnog ureda za zaštitu spomenika. Potpisao sam i imenovanje ravnateljice Muzeja za suvremenu umjetnost. Tu je odluku donijelo upravno vijeće gotovo jednoglasno. Upravno vijeće je prepoznalo da je njen program bio stručan i metodološki razrađen. Ja ću tu odluku potpisati i Zdenka Badovinac će postati novom ravnateljicom. Očekujem time bolje pozicioniranje muzeja na međunarodnoj razini”, rekao je Tomašević otkrivši i novu ravnateljicu MSU-a.

U Holdingu otkazi i druge mjere

Govoreći o planu za Holding, Tomašević je kazao kako se neće samo smanjiti broj zaposlenih, već i drugim mjerama. Komentirao je i hoće li biti novih zapošljavanja u rukovodećim kadrovima Holdinga.

“Što se tiče voditelja službi, ne radi se o novim pozicijama, nego o postojećim. Smatramo da je bitno napraviti javni natječaj kako bi se te ljude zamijenilo. Ako budu zaposleni vanjski ljudi na tim pozicijama, onda sigurno neće doći do povećanja tih pozicija. Ako odlučimo smanjiti taj broj, smatram da je bitno da to bude preko javnog natječaja” rekao je Tomašević.

Dodao je i kako su oko Holdinga već razgovarali i sa sindikatima.

“Rekli smo da ćemo strateški s njima razgovarati s vremena na vrijeme, a ne onako kako je to radio bivši gradonačelnik. Sam proces upravljanja firmom obavlja uprava, a ne gradska vlast. Imamo situaciju u kojoj je bivši gradonačelnik davao suglasnost za zapošljavanje. Vjerujem da će se u procesu savjetovanja doći do novih rješenja. Nitko ne osporava da tamo ima viška ljudi. Holding je u jednoj nezavidnoj situaciji, već drugu godinu zaredom posluje s gubitkom, a na naplate dolaze i obveznice”, upozoravao je Tomašević.

O problemima s fondom solidarnosti

Rekao je i kako su se svi projekti obnove nakon potresa u Zagrebu ubrzali, ali da oko produljenja roka za fond solidarnosti ne mogu utjecati. Ipak, nada se kako neće propasti sredstva iz Fonda solidarnosti, jer će u suprotnom morati drugačije sufinancirati obnovu nakon potresa.

Ipak, istaknuo je kako će Zagreb moći dosta iznosa povući iz Fonda solidarnosti retroaktivno, jer su neki projekti već završeni. Osvrnuo se i na same procjene štete.

“Kada smo vidjeli sve procjene projekata, neke procjene šteta bile su nerealne. Mi nikad taj novac ne bismo uspjeli potrošiti. Nadam se da novac neće propasti, a posebice ovaj dio vezan uz Grad Zagreb”, prisjetio se gradonačelnik.

Sastanak za Maksimir krajem mjeseca

Krajem ovog mjeseca zakazan je i sastanak oko izgradnje Maksimirskog stadiona.

“Mislim da je svima u interesu da se nađe model da Grad konačno ima stadion kakav građani zaslužuju”, kazao je Tomašević.

Rekao je kako su razgovori tek počeli, a prvotni fokus su modeli financiranja. Dodao je i kako uprava Dinama ima još stvari koje može promijeniti što se tiče sporta.

“Razgovori su tek počeli i fokusirali smo se više na modele financiranja. Imat ćemo sastanak već krajem ovog mjeseca. Ne znam kako bih nazvao taj stadion, a da nekoga ne uvrijedim, to zdanje. Želim da konačno imamo stadion kakav građani zaslužuju.” Dometnuo je i da ima puno stvari koje uprava Dinama može promijeniti što se tiče sporta.

Cijene Zetovih karata

Novinare su zanimale i nove cijene ZET karata, na što je Tomašević rekao kako trenutno o njima ne može ništa reći.

“Neću vam ništa odati što se tiče cijene ZET-ove karte, jer to ne odlučujemo iz prsta. O tome raspravljamo sa stručnjacima, moramo donijeti konkretnu odluku i predstaviti ju javnosti”, objasnio je Tomašević.

Dodao je i kako žaljenje na demontiranje ili prozivanje nekoga nije u stilu.

“Puno je procesa koji traju mjesecima i potrebni su da bi se nešto ostvarilo”, zaključio je.


Komentari