Tomašević otkrio što će poduzeti po pitanju zaštite žrtava nasilja: ‘Na nama je posebna odgovornost’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet u pratnji Rade Borić, zastupnice u Zagrebačkoj skupštini, danas je položio cvijeće i zapalio svijeću ispred zgrade Općinskog građanskog suda.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna, u spomen na dan kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Foto: Grad Zagreb

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama.

O ovoj se problematici putem svog Facebook profila oglasio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

“Na nama koji imamo moć da stvari institucionalno i sustavno promijenimo je posebna odgovornost da učinimo sve da žrtvama nasilja pružimo potrebnu pomoć, da ih zaštitimo, ali i da nasilje spriječimo”, poručio je i otkrio što će napraviti po tom pitanju u glavnom gradu Hrvatske.

“Ono što je potrebno, što stoji u našem programu i što ćemo napraviti u Gradu Zagrebu je ojačati skloništa za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, osigurati stabilno financiranje organizacija koje provode nezavisne usluge za podršku žrtvama rodno uvjetovanog nasilja: SOS linije, savjetovališta i skloništa za žene, osigurati obrazovanje za stručnjakinje i stručnjake iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i obrazovanja koji su u kontaktu s žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, u suradnji s PU zagrebačkom osigurati učinkovit odgovor policije na svaki oblik rodno uvjetovanog nasilja, u Građanski odgoj uvesti afirmativan sadržaj vezan uz rodnu ravnopravnost”, otkrio je Tomašević.

“Vrijeme je da se nasilju nad ženama napokon sustavno i ozbiljno suprotstavimo”, zaključio je.

Komentari