Tomašević otkrio kada kreću poskupljenja za one koji ne odvajaju otpad, ima li nade za otvorenje žičare i koje su mu ambicije

Foto: Screenshot HRT

U Dnevniku HTV-a gostovao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te se osvrnuo na šest mjeseci na čelu glavnog grada Hrvatske.

“Itekako smo napravili sve ono što smo obećali, već u prvim koracima i onim uštedama koje smo radili, isto tako uvođenje reda u gradske ustanove i gradska poduzeća, da više nema nikakvog stranačkog ključa po kojem su se do sada dodjeljivale upravljačke pozicije”, otkrio je i naglasio da su s obzirom na situaciju koju su zatekli, zadovoljni.

Kada je riječ o ambicijama na parlamentarnoj razini, Tomašević je istaknuo da im je cilj promijeniti politiku u Hrvatskoj, a to će prije svega pokazati u Zagrebu. Ističe i da već sada mijenjaju lokalnu politiku u Splitu, Karlovcu, Rijeci, Osijeku i dr.

Prosvjedi majki odgojiteljica?

Na pitanje o prosvjedima zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, Tomašević kaže da su primili predstavnike kako bi čuli njihovo stajalište, a iz njihove perspektive, navedena mjera nije dala demografski učinak koji je najavljen. Smatra i da nije dobro da se demografske politike događaju na razini jednog grada, “jer to dovodi do depopulacije cijele zemlje, do depopulacije drugih dijelova Hrvatske”, dodao je.

“Od toga kad smo stupili na vlast do odluke koja stupa na snagu iz perspektive smanjenja financijskih naknada, ali isto tako i omogućavanja zapošljavanja i upisa djece u dječje vrtiće, proći će godinu dana. To svakako nije malo tranzicijsko razdoblje”, objasnio je Tomašević.

Upozorio je i da je mjera roditelj odgojitelj s 20-ak milijuna godišnje došla na 540 milijuna kuna, a oni će u idućoj godini, usprkos dugovanjima, trostruko više ulagati u nove gradske vrtiće, točnije četiri nova vrtića u 2022.

Skuplje usluge za one koji ne odvajaju

Na pitanje o mogućnosti raskidanja suradnje s CIOS-om, zagrebački gradonačelnik je poručio da Grad Zagreb trenutno ne može bez privatnih poduzeća, ali rade na tome. U idućoj godini investirat će u sortirnice, a plan je da to bude do kraja mandata. Tomašević kaže i da će se ići i na gradnju gradske kompostane te da tada neće morati surađivati s privatnicima. Otkrio je i hoće li usluga poskupjeti.

“Ona bi trebala poskupjeti za one koji neće odvajati zato što je to zakonska obveza prema svim jedinicama lokalne samouprave i mi ćemo donijeti novu odluku u siječnju koja će to isto tako definirati. Znači, oni koji neće odvajati, ti će plaćati skuplje usluge”, izjavio je i dodao da se poskupljenje može očekivati u prvoj polovici sljedeće godine.

Žičara: “Postoje tri opcije da se riješi taj problem”

Što se tiče sljemenske žičare, Tomašević je objasnio kako riješiti spor između Grad i države:

“Postoje tri opcije da se riješi taj problem. Neke od njih su u našoj moći, neke od njih su moguće jedino u suradnji s Vladom. Vjerujem da će se uskoro jedna od te tri opcije konačno riješiti i to će onda omogućiti uporabnu dozvolu za žičaru, tu jednu od osam koja fali, i onda će se žičara konačno moći staviti u pogon”, poručio je.

S obzirom na uvođenje COVID potvrda u gradskoj upravi, Tomašević kaže da nije bilo incidenata, ali da dio ljudi odbija testiranje. Veseli ga što Zagreb prednjači po broju cijepljenih, a i on je ovaj tjedan primio booster dozu te se dobro osjeća.


Komentari