TOMAŠEVIĆ OTIŠAO U INTERNACIONALU: Mađarima, Amerikancima, Nijemcima i drugima govorio što smo naučili od potresa, ali i zašto se slaže s mladima

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, pozvan je od strane gradonačelnika Budimpešte, Gergelyja Karacsonyja na međunarodni skup Budapest Forum – Building Sustainable Democracies.

Tomašević je, zajedno s ostalim gradonačelnicima, govorio na panelu “Trebaju li gradonačelnici vladati svijetom? Demokracija, povjerenje i uključenost građana na lokalnoj razini”, a tom prilikom istaknuo je kako je ovo njegov prvi međunarodni sastanak u ulozi gradonačelnika.

Podsjetio je kako je Zagreb u jeku pandemije pogodio i strašan potres, a gradonačelnik smatra kako smo tada svi nešto naučili.

“Kroz to iskustvo smo naučili koliko je važan sustav javnoga zdravstva, kao i mehanizmi civilne zaštite za koju smo, do prije 30-ak godina imali bogatu tradiciju i koja je u međuvremenu nestala, a sada je ponovo gradimo. Naučili smo i to da građane moramo pripremiti na takve krize, a ne ih uključivati tek kada problem nastane”, rekao je.

Uspješna formula

Upitan koja je formula uspješnog uključivanja mladih ljudi u procese i kampanje ističe kako u mladima leži veliki potencijal, a trik je, tvrdi, to što im se obraća otvoreno, njihovim jezikom. “Smatramo ih ravnopravnim partnerima u izgradnji zajednice”, dodao je.

Zaključio je kako je na lokalnoj političkoj razini potrebno što snažnije uključiti građane u proces donošenja odluka, što u konačnici rezultira povećanim povjerenjem zajednice i javnosti, a naglasio je i kako je za povjerenje građana i demokraciju općenito ključna transparentnost rada javne uprave, a danas nam za to stoje na raspolaganju i brojni digitalni alati.

Deklaracija

Na samom kraju, potpisao je i Deklaraciju Pakta slobodnih gradova, otvoren i progresivan gradski savez kojeg su u prosincu 2019. pokrenuli gradonačelnici Budimpešte, Praga, Bratislave i Varšave. Danas su se Paktu pridružili i Gdanjsk, Stuttgart, Ljubljana, Taipei, London, Taoyuan, Los Angeles, Tirana, Amsterdam, Mannheim, Ulm, Barcelona, Pariz, Beč, Neu-Ulm, Firenca, Podgorica, Frankfurt, Rijeka i Njemačka udruga gradova kao prijatelj Pakta.

Komentari