Tomašević o otkazima: ‘Posebno me zapanjilo kad je predsjednik gradskog HDZ-a rekao da na popisu viška radnika za otkaz ima puno uvaženih članova HDZ-a’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u svom je velikom intervjuu za Express govorio o aktualnostima oko prodaje Plinare, otkazima u Holdingu, ali i suradnji s koalicijskim partnerom.

Prodaja plinara bez natječaja

U javnosti se svašta nagađa, no istina je da se vode razgovori s državom i drugim akterima kako bi se pronašlo optimalno rješenje u situaciji velikog skoka cijena plina i ostalih energenata na svjetskom tržištu, koji predstavlja udar na Gradsku plinaru Zagreb Opskrba. Trenutačno je u pripremi izrada dubinske analize poslovanja i kad ona završi, vidjet ćemo koje su najbolje opcije za Grad Zagreb i građane te razgovarati s relevantnim institucijama i akterima”.

Koalicijski sporazum

Koalicijski sporazum je živi dokument i spremni smo razgovarati o njemu. Suradnja sa SDP-om je dobra, ali naravno da uvijek može biti bolja iz perspektive obje strane pa je godinu dana od preuzimanja vlasti dobar trenutak da o tome razgovaramo.

Koalicija je stabilna. Dijelimo iste ciljeve, a oni su da nakon dva desetljeća Zagreb postane zeleniji, pravedniji, demokratičniji i transparentniji grad.

Otkazi u Holdingu

Posebno me zapanjilo kad je predsjednik gradskog HDZ-a rekao da na popisu viška radnika za otkaz ima puno uvaženih članova HDZ-a. Ne znam je li to istina, no ako jest to je zato što su očito naveliko stranački kadrovirali u Zagrebačkom holdingu pa to na njegovu mjestu ne bih isticao.

Vezano za netočne optužbe o revanšizmu mogu samo reći da se višak ne utvrđuje arbitrarno, nego prema egzaktnim i objektivnim kriterijima propisanima zakonom. U prosincu 2021. godine, Zagrebački holding započeo je proces restrukturiranja i formalno savjetovanje sa socijalnim partnerima oko viška radnika u Holdingu.

U tom procesu Holding se pokazao kao partner koji sluša i prihvaća opravdane sugestije socijalnih partnera pa su tako s popisa u Zagrebačkom holdingu d.o.o. maknute čistačice i zaštitari. Uprava Zagrebačkog holdinga radila je zakonito, i još puno više od toga: sastajući se sa socijalnim partnerima u više navrata i osiguravajući različite alternative za radnike koji su višak kroz ponudu operativnih poslova u samom Holdingu, ali i u drugim gradskim poduzećima poput ZET-a.

Proces koji traje

Svakom radniku u administraciji za kojega se utvrdi da je višak bit će ponuđeno alternativno radno mjesto u operativi ili mogućnost odlaska, uz otkazni rok do šest mjeseci, i otpremninu od 5000 kuna neto po godini radnog staža koja je zajamčena kolektivnim ugovorom.

Obnova Zagreba

Nakon dvije godine izrazito smo nezadovoljni s obnovom privatnih zgrada nakon potresa u Zagrebu. Mi smo kao Grad Zagreb po Zakonu, za razliku od gradova i općina na Baniji, dužni sufinancirati obnovu privatnih zgrada. U ovoj godini smo za tu namjenu predvidjeli u gradskom proračunu čak 160 milijuna kuna jer očekujemo od državnih institucija da ta obnova krene.

Isto tako smo posudili gradske zaposlenike Fondu i Ministarstvu da im se povećaju kapaciteti za donošenje i provedbu odluka. Pomažemo u postupcima donošenja odluka o obnovi od strane Ministarstva vezano za legalizaciju, katastar i imovinskopravne odnose. Uspostavili smo mobilne timove da povećamo prijave građana Ministarstvu za obnovu privatnih zgrada.

Ti su timovi kontaktirali 4400 od ukupno 6400 zgrada s crvenom i žutom naljepnicom. Gradski vatrogasci uklanjaju opasne elemente fasada i pregledavaju krovove. Grad je povrh naše zakonske obaveze raspisao tri javna poziva za dodjelu novčane pomoći fizičkim osobama vlasnicima nekretnina oštećenih u potresu na području Grada Zagreba.

Pristigle su 1644 prijave, od kojih je odobreno 1083 novčanih pomoći u ukupnom iznosu od 41,8 milijuna kuna. Zakonska obveza je bila i da Zagreb usvoji Program cjelovite obnove povijesne jezgre koji je trenutačno u javnoj raspravi, a cilj je da gradska jezgra bude obnovljena u svakom smislu: konstruktivno, prometno, energetski, ekološki, ekonomski, kako bi bila ugodno mjesto za svoje stanovnike i sve posjetitelje.

Stanovi za izbjeglice

Vrlo smo limitirani u stambenom fondu kojim Grad raspolaže u ovom trenutku. Prošli smo mjesec dodijelili na korištenje 15 stanova obiteljima koje su od potresa boravile u hostelu Arena ili stambenim kontejnerima. Slijedi nam uskoro dodjela stanova za još deset takvih obitelji.

Grad Zagreb pomaže izbjeglicama iz Ukrajine na brojne načine: osiguranjem smještaja u hostelima koji su u gradskom vlasništvu u Zagrebu. Osiguravamo hranu, zdravstvenu i psihološku pomoć, besplatni javni prijevoz koji imaju i mnogi naši sugrađani, besplatan pristup knjižnicama Grada Zagreba, učenje hrvatskog jezika za djecu…

Ukrajinska djeca u školama i vrtićima

Što se tiče integracije djece i učenika izbjeglica iz Ukrajine, svi do danas zaprimljeni zahtjevi su pozitivno odgovoreni te je u dječje vrtiće, osnovne i srednje škole upisano ukupno oko 150 djece i učenika raseljenih iz Ukrajine. Za 11 projekata dječjih vrtića, 10 projekata izgradnje i rekonstrukcije osnovnih škola te dogradnju jedne srednje škole očekuje se povrat iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 850 milijuna kuna.


Komentari