TOMAŠEVIĆ NAJAVIO PRODAJU APIS-A Treba li država otkupiti gradski udio? Evo što o tome kažu stručnjaci

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je prodaju APIS IT-a i optimistično poručio da očekuje da kupac bude država. S udjelom od 51 posto, Vlada ima pravo prvokupa. Isto tako, država je APIS IT već proglasila firmom od strateškog značenja. Ova tvrtka vrti sustav fiskalizacije, obrađuje izborne rezultate, obračunava porez za sve građane i firme, a tamo je smješten i sustav e-Građani.

Prodajom svog dijela, Grad bi utržio 350 milijuna kuna, no upravo je cijena razlog zbog kojeg kupnja nije zaključena posljednjih deset godina, iako su pokojni gradonačelnik Milan Bandić i premijer Andrej Plenković uspjeli postići dogovor.

Rastom IT industrije, vrijednost APIS-a samo je išla gore, pa je bivša vlast za svoj dio tražila čak 405,9 milijuna kuna. Tomašević i suradnici su nešto realniji.

Kritičar rada državnih IT tvrtki Marko Rakar ističe da bi Grad trebao uzeti novac za APIS ako ga netko nudi, a trenutno je jedini klijent država.

“Ali država ni na APIS, a ni na druge svoje IT tvrtke ne vrši pritisak da budu modernije i jeftinije, a bez tog pritiska nema ni potrebe u njima da se promijene nabolje”, upozorava Rakar za Jutarnji.

Ekonomski analitičar Damir Novotny, ističe da nema logike da država bude vlasnik bilo koje IT firme.

“Danas kad vidimo da IT tvrtke idu na burzu, logičnije je pitanje može li i APIS IT ići sličnim putem, ali on nije tržišno orijentiran i ima jednog kupca. Dakle, u svojem poslovnom modelu nema dovoljno elemenata za izlazak na tržište kapitala”, objašnjava Novotny i dodaje da to ne znači da se javne IT firme ne mogu privatizirati i zadržati usluge koje trebaju država. Poručuje da poslove vezane uz izbore, umjesto APIS-a može raditi i posebno povjerenstvo.


Komentari