TOMAŠEVIĆ KRENUO DRASTIČNO ‘REZATI’! Zastupnici na iglama, evo koliko će im ‘stanjiti’ novčanike

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U četvrtak će se održati radna sjednica Gradske skupštine u novom sazivu. Osim prijedloga reorganizacije Gradske uprave, odnosno, smanjenja broja gradskih ureda s 27 na 16, najveći interes građana izazvat će prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o drastičnom smanjenju plaća višeg upravljačkog kadra u zagrebačkoj administraciji.

Nakon što je Zagrepčane sablaznio podatak da pročelnici gradskih ureda imaju plaće veće od 20 tisuća kuna, neki čak i oko 30 tiusća, dakle znatno veće od plaće samog gradonačelnika koji mjesečno zaradi neto plaću od 17.400 kuna, Tomašević je samo dan prije sjednice, po hitnom postupku, u Gradsku skupštinu uputio prijedlog o izmjeni koeficijenata za obračun plaća gradskih službenika i namještenika.

Ako većina zastupnika podrži Tomaševićev prijedlog, bruto plaće pročelnika smanjit će se za više od osam tisuća kuna, bruto plaće zamjenika pročelnika za 1.600 kuna, pomoćnika pročelnika za 600 kuna, a veliko rezanje plaća predloženo je za radno mjesto posebnog višeg savjetnika gradonačelnika-specijalista, i to u bruto iznosu za više od 7.000 kuna!

Kako se bruto plaće gradskih zaposlenika na svim navedenim radnim mjestima dodatno povećavaju za 0,5 posto za svaku godinu staža, Jutarnji list napravio je simulaciju starih i novih neto plaća za više gradske menadžere s 15 godina radnog staža i jednim djetetom.

Tako izačunata neto plaća za pročelnike past će sa 21.220 na 15.700 kuna, zamjenika pročelnika sa 16.055 na 15.000 kuna, a posebnog višeg savjetnika gradonačelnika s 18.636 na 13.900 kuna.

Osim toga, Tomašević je u Gradsku skupštinu uputio i prijedlog smanjenja plaća za radna mjesta: viši savjetnik gradonačelnika-specijalist, viši savjetnik predsjednika Gradske skupštine, viši unutarnji revizor, te viši stručni savjetnik gradonačelnika. Njihovi koeficijenti za obračun bruto plaće smanjuju se u rasponu od desetak pa do skoro trideset posto.

Komentari