Tomašević: ‘Dok Visoki upravni sud ne odluči je li odluka Skupštine zakonita, svaki mjesec neplanirano moramo izdvojiti iz proračuna 40 milijuna kuna’

Foto: Screenshot RTL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je svojih, uskoro godinu dana vladavine glavnim gradom. Rekao je kako ni u najluđim snovima nije sanjao da godinu dana od preuzimanja vlasti nema obnove privatnih zgrada u Zagrebu nakon potresa.

“Čim smo došli na vlast napravili smo preglede zgrada koje nisu bile pregledane nakon potresa u Petrinji, napravili mobilne timove koji su posjetili građane i nisu ispunili prijave za Ministarstvo i Fond, posudili smo i svoje zaposlenike, odvojili novac u proračunu za to, po zakonu smo podijelili na tri natječaja financijsku pomoć… Građanima je manje bitno tko je kriv, žele rezultate”, rekao je Tomašević u RTL Direktu.

Mjera roditelj odgojitelj

Osvrnuo se i na preustroj gradske uprave istaknuvši kako je očekivao da će sve ići puno brže, ali da su smanjili broj ureda i sada kreće restrukturiranje po uredima. Rekao je i kako su promijenili upravna vijeća te da su svi izabrani na javnom natječaju bez stranačke iskaznice ili veze.

“Znao sam što me čeka. Sve te probleme još sam u Skupštini vidio kako se gomilaju, ako hoćemo i financijska održivost mjere roditelj odgojitelj kojoj je eksponencijalno rastao trošak i sada je pola milijarde kuna godišnje. 18 puta je više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj nego gradnju novih vrtića. Dok Visoki upravni sud ne odluči je li odluka Skupštine zakonita, svaki mjesec neplanirano moramo izdvojiti iz proračuna 40 milijuna kuna više što je vrijednost jednog vrtića”, kazao je Tomašević te dodao da ih to neće pokolebati.

“Obećali smo izgradnju 12-13 vrtića u iduće 2 godine, toga se držimo”, kazao je te dodao da ne odustaju od obećanja da u svakom kvartu bude dostupan vrtić.

Slučaj Mirele Čavajde

Komentirao je i slučaj trudnice Mirele Čavajde rekavši kako mu je neprihvatljivo da svi liječnici na Svetom Duhu imaju priziv savjesti.

Problem prometa

Gradonačelnik je istaknuo kako je u Zagrebu problem preopterećenosti prometa te da niti jedna europska metropola ne ide u tom smjeru, a u Zagrebu obitelji imaju čak i tri automobila.

“EU nas je stavila među 100 prvaka u zelenoj klimatskoj tranziciji, što omogućava povlačenje novih sredstava iz EU fondova da to napravimo. To ćemo napraviti kroz solarizaciju krovova, nove biciklističke magistrale, širimo pješačku zonu”, kazao je i dodao da šire pješačku zonu u centru grada u idućih mjesec dana.

Komentari