‘To je sve dio računice’: Tomašević otkrio hoće li biti otpremnine za otpuštene u Holdingu, nije htio komentirati moguću prodaju plinare

Nakon očuvane stabilnosti tijekom zimske sezone, više tako neće ići i traži se najmanje loše rješenje, poručio je u četvrtak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare u pauzi tijekom sjednice gradske skupštine.

Tom se izjavom osvrnuo na trenutno stanje u Gradskoj plinari Opskrba koja broji gubitke veće od više stotina milijuna kuna.

“Trudili smo se i uspjeli da u vrlo teškoj situaciji s likvidnošću nikome nije obustavljena isporuka plina, u tom slučaju uspjela se očuvati stabilnost energetskog sustava. Međutim, to tako više ne ide pa tražimo druga rješenja”, poručio je Tomašević.

Visoki gubici djelomično su krivnja teškog stanja na plinskom tržištu, ali i djelomično zbog bivše uprave.

Tomašević je komentirao i tvrdnje Mostovog gradskog zastupnika Trpimira Goluže koji tvrdi da ima dokumente koji dokazuju da je kupovna plina i prodaja kupcima tekla i prošlog lipnja te ga pozvao da iznese dokaze.

Gradonačelnik je najavio i da će konkretno rješenje za doći kroz nekoliko mjeseci, nakon dubinske analize i vrednovanja udjela.

“Ne želim ići u nikakve uzbune koje se možda neće ni dogoditi”, rekao je Tomašević, na upite o mogućnosti stečaja plinare Opskrba.

Nije dao ni konkretne odgovore na razgovore s HEP-om pa ni potvrditi jesu li oni pokrenuti. Pravdao je to time da su informacije osjetljive, pošto su dionice Opskrbe izlistane na Zagrebačkoj burzi.

Također, Tomašević je najavio podršku Mostovom prijedlogu podnošenja izvješća o radu Povjerenstva za davanje u zakup površina javne namjene. Itaknuo je da je to u interesu vlasti jer je puno netočnih informacija oko ovog pitanja.

“Oko 80 posto zahtjeva za terasama riješeno je u potpunosti pozitivno”, rekao je Tomašević. Dodao je i da je s ugostiteljima postignut dogovor poštivanja vatrogasnog razmaka od 5.5 metara između terasa ugostiteljskih objekata i zgrada.

Komentirao je i novo kratkoročno zaduženje grada od 50 milijuna eura kod Europske banke za obnovu i razvoj, za osiguranje likvidnosti Holdinga i ZET-a.

“Imamo nejednake obveze u prvoj i drugoj polovici godine, a jednake prihode”, objasnio je Tomašević.

Dodao je i kako će Holding imati dovoljno sredstava za isplatu otpremnina nakon utvrđivanja viška radnika.

“Za otpremnine će biti novca, na to računamo, to je sastavni dio cijele računice i dio plana poslovanja Holdinga za ovu godinu”, zaključio je Tomašević.


Komentari