‘TO JE NEREALNO I UTOPISTIČKI’ HSLS-ovci kritizirali Tomaševićev prijedlog naplate komunalnog otpada

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački HSLS-ovci  na konferenciji za medije govorili su o prijedlogu novog plana  naplate komunalnog otpada u Zagrebu.

“Mi u HSLS-u smatramo da je ovaj novi predloženi plan naplate komunalnog otpada nerealan, utopistički i to je samo još jedan ‘probni balon’ koji će dovesti neminovno do poskupljenja usluga odvoza komunalnog otpada, a posljedično i do kaosa u prikupljanju otpada”, izjavio je Kristijan Jelić i dodao da podržavaju stimuliranje u selekcioniranju otpada, ali tek kada Zagreb bude imao cjelovito rješenje što podrazumijeva i sortirnicu, kompostanu i završen centar za gospodaranje otpadom.

“U žutim i smeđim vrećama, koje se neće naplaćivati, možemo očekivati svašta, a ne samo koristan otpad i biootpad”, kaže Jelić i dodaje i da još jedna od posljedica mogu biti i nesuglasice među susjedima kao i povećanje divljeg odlagalištima. HSLS-ovcima je neprihvsaljivo da se stanare kolektivno kažnjava i smatraju da krivnja uvijek mora biti individualna.

Slijedom toga, zaključuju da je zasad bolje da se ostane na postojećem modelu prikupljanja otpada. Darko Klasić upozorava da nema smisla da se uvode plastične vrećice za miješani komunalni otpad, a prije dva mjeseca je donesen zakon o zabrani upotrebe plastične ambalaže u Zagrebu. Kaže i da je četiri kune po vrećici previsoka cijena. Dodao je da u “Čistoći” nisu predvidjeli zajednički ključ za zaključavanje spremnika pa će svaki predstavnik stanara trebati čekati odvoz kako bi otključao spremnik.

Klasić je također izvijestio da su Grad prijavili prosvjetnoj inspekciji jer još uvijek nisu izabrani školski odbori, a  9. kolovoza prošle godine raspisan je javni natječaj za članove školskih odbora. On kaže da su odbori još 7. listopada trebali usvojiti program i plan rada za tekuću godinu, ali to nije učinjeno pa ravnatelji i zaposlenici improviziraju. Inicijative Tomislava Tomaševića za uvođenje građanskog odgoja je pozdravio i poručio da “gradska uprava treba prva proći taj predmet jer ne prepoznaje probleme u obrazovanju”.

Komentari