Tko snosi odgovornost za sigurnost dječjih parkića? Struka upozorava: ‘Radnici Zrinjevca nisu kvalificirani za to’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon ozlijede dvogodišnjaka koji je pao s vrtuljka u parku i teško se ozlijedio te završio u Dječjoj bolnici u Klaićevoj, otac mališana kontaktirao je Grad, no naišao je na ograđivanje od odgovornosti te na preusmjeravanje na Zrinjevac, pa opet Grad i tako u krug te je otac na kraju odustao od tužbe, piše Jutarnji.

Od nekoliko stručnih tvrtki na području inspekcije dječjih igrališta, niti jedna ne provjerava zagrebačka igrališta. Grad je tu spremno odgovorio kako su radnici Zrinjevca prošli potrebne edukacije.

Prema mišljenju stručnjaka, radnici Zrinjevca nemaju potrebne kvalifikacije za godišnji, najobuhvatniji pregled kojim se ispituje svaki element sprava. Uz to bi pregled trebala raditi treća strana, a ne Grad koji je vlasnik spornih parkova.

Propusti u startu

“Nakon ugradnje sprava na igralište potrebno je vidjeti odgovara li sigurnosnoj normi EN 1176. Investitori su rijetko upoznati sa sigurnosnim zahtjevima, a nažalost ništa bolja situacija nije ni s projektantima igrališta. Treba reći da postoje i firme koje isporučuju opremu koja ne zadovoljava zahtjeve norme i koje uopće nemaju svijest o sigurnosnim aspektima dječjeg igrališta. Rezultat toga je igralište koje nije sigurno” ističe Dalibor Pavičić, zaposlenik TUV Nord Adriatica, jedine tvrtke u Hrvatskoj koja posjeduje akreditaciju za inspekciju dječjih igrališta i dodjelu sigurnosnog certifikata spravama, izdanu od Hrvatske akreditacijske agencije, piše Jutarnji.

Sugovornik je rekao da nije siguran provjerava li u Zagrebu itko dječja igrališta i da njegova tvrtka dosad nije izvršavala sigurnosnu procjenu, izuzev tri vrtića za koje naručitelj nije bio Grad.

Edukacija, ali ne dovoljna

Iz Zrinjevca su naveli da njihovi djelatnici posjeduju uvjerenje o stručnom usavršavanju za preglede dječjih igrališta, kao i da se pregledi vrše na tjednoj bazi.

Direktor organizacije u kojoj su radnici Zrinjevca završili edukaciju, Marinko Kramarić, naglasio je kako je ta edukacija dovoljna samo za rutinski pregled te da je potrebno stalno usavršavanje. Osim toga smatra kako je njihov godišnji pregled zapravo sukob interesa zbog njihove pristranosti.

Prije nekoliko godina, Kramarić je ušao u svojevrsnu suradnju s Gradom i tada su kroz uzorak od 20 parkića ustanovili nedostatke i donijeli procjene rizika. Nakon toga, pregleda više nije bilo.

Dalibor Pavičić iz Tuv Norda smatra da problematika postinstalacijskog pregleda proizlazi uglavnom iz raspisanih natječaja jer se u natječajima niti ne propisuje, iako je obavezno po normi.

Prema pisanju Jutarnjeg, cijela problematika oko sigurnosti dječjih igrališta izvire iz zakonskih propisa. Hrvatsko zakonodavstvo ne prepoznaje igrališta kao nešto što je nužno pregledavati i analizirati sigurnost sprava. Takav stav je oprečan Direktivi Europske unije o općoj sigurnosti proizvoda i zato na dječjim igralištima mogu završiti svakakvi proizvodi.

Komentari