TKO JE SMIJENJENI ŠEF GSKG-a? Ćiro je tvrdio da je s njim dijelio proviziju, a supruga mu također radi u gradskoj upravi

Patrik Macek/PIXSELL

Ovoga je tjedna smijenjen dugogodišnji direktor zagrebačkog Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG) Joško Jakelić nakon akcije USKOK-a.

Kako prenosi Jutarnji list, novoimenovani predsjednik Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković smijenio Jakelića zbog “zapovjedne odgovornosti”, nakon što je USKOK pokrenuo istragu protiv šefa hitnih intervencija GSK-a Nevena Blaževića Ćire i trojice izvođača hitnih radova na zagrebačkim stambenim zgradama zbog sumnje u primanje i davanje mita.

Podsjetimo, GSKG je tvrtka kći Zagrebačkog holdinga zadužena za upravljanje i redovito i izvanredno održavanje 85 posto stambenih i ostalih zgrada na području Zagreba. Ta tvrtka obavlja i usluge najma i zakupa gradskih prostora, zapošljava oko 450 ljudi, ima brojne kooperante, a od ožujka prošle godine obavlja i hitne intervencije vezane uz saniranje posljedica potresa.

Jakelića se zasada izravno ne tereti za primanje mita, ali se njegovo ime u USKOK-ovu rješenju o pokretanju istrage spominje na dva mjesta, između ostalog, u tajno snimljenom razgovoru u kojemu Blažević suosumnjičenom poduzetniku Mariju Juriniću kaže da mu ide na ruku jer neće morati platiti 10 posto njemu i Jakeliću.

U drugom razgovoru koji je Blažević vodio 30. listopada 2020. s drugim izvođačem Slavišom Veljkovićem i u kojem sugerira Veljkoviću da dade proviziju s referentima GSKG jer će tako dobivati više posla.

USKOK bi u istrazi trebao razjasniti je li se šef hitnih intervencija Blažević govoreći o provizijama pozivao na svog šefa Jakelića bez njegova znanja ili ih je s direktorom GSKG-a doista i dijelio.

Joško Jakelić je na čelu GSKG-a čunih 16 godina, no o njemu nema javno dostupnih podataka. Na službenim stranicama GSKG-a može se naći tek podatak da je diplomirani inženjer građevine.

Jakelić je, doznaje Jutarnji, bio član SDP-a u vrijeme kada i Bandić, ali nije poznato je li kasnije prešao u njegovu Stranku rada i solidarnosti – 365.

Također, i njegova supruga Ivanka Šulić Jakelić zaposlena je u Gradskom uredu za gospodarstvo.


Komentari