TKO JE OD OPORBE NA TOMAŠEVIĆEVOJ STRANI? Neobičan saveznik jasan: ’Oprostit ćemo im do kraja godine’

Robert Anic/PIXSELL

Damir Bakić, zastupnik u Gradskoj skupštini (Možemo!), Davor Filipović (HDZ) te Ljubo Jurčić, član Kluba Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti gostovali su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog“.

Govorili su dakako o prvih mjesec dana rada novog gradonačelnika, a njegov stranački kolega, unatoč tome što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesta protiv njega pokrenulo čak dva slučaja, ne misli da su do sada iznevjerili birače. Tvrdi, dakako da su na neke korake bili prinuđeni, a prilikom odabira ljudi, navodi, vodili su se stručnosti, a ne činjenicom je li ta osoba donator.

“Neka javnost osvijesti činjenicu da to nisu upravljačka mjesta, to su pozicije osoba koje trebaju brinuti o zakonitosti rada bolnice, koji trebaju pripremiti i provesti natječaj. Ta su mjesta simbolično honorirana i to mjesto danas je sve samo ne nagrada. Bilo bi apsurdno misliti da je netko na tu poziciju došao zato što je nagrađen”, rekao je Bakić.

Protivno zakonima

Davor Filipović (HDZ) pak govori o imenovanju mimo skupštine, a tvrdi kako je Tomašević prekršio smjernicu Povjerenstva o imenovanjima članova Uprave i NO Holdinga te time i prekršio zakon. “Svoj mandat je počeo kršenjem zakona da bi se to nastavilo aferom javni bilježnik i onda spornim imenovanjima u Upravno vijeće Srebrnjaka”, tvrdi.

Dodaje potom: “Ako sam za nekoga vjerovao da neće raditi takve stvari, onda je to Tomašević”. S druge strane, prokomentirao je i obrane koje iznosi Sandra Benčić. Ističe kako gorljivo brani situacije koje su neobranjive.”Bilo bi puno bolje da se kaže: pogriješili smo, trudit ćemo se da budemo bolji, a nažalost prvi potezi su obilježeni kršenjem zakona, nepotizmom i netrensparentnošću”, govori.

Upitan zašto nije glasno kritizirao Bandićeve poteze, Filipović je podsjetio kako ga je pokojni gradonačelnik nazivao “Plenkovićevim skojevcem” jer je, kako kaže, ukazivao na ono što nije dobro.

Jručić pak navodi kako trenutne greške ne shvaća krucijalnima greške, nego više početničkim. No, što se tiče zapošljavanja donatora, tvrdi kako znamo kako se to radi.

“Imate sponzora koji sponzorira stranku, ti odnosi su izvježbani. Oni ne idu direktno na poziciju, nego imaju svog kandidata koji nema veze sa strankom niti sa sponzorom. Taj minimum političke igre trebali su odigrati. Sponzori podržavaju neku ideju, ne daj vam jer imate lijepe oči. Tu su napravili grešku. To je stvar političke etike”, ističe potom.

No, Bakić govori da ga takve izjave čude, jer svi oni pričaju kao da nisu imali ništa s prethodnom vlasti te da ne poznaju načine na kojima se gradom upravljalo.

“Tvrdnje kolege Jurčića s indignacijom odbacujemo, to je ono na što nikad nećemo pristati. Ako kolega Filipović smatra da smo iznevjerili birače, on je svakako zadnja osoba koja o tome treba davati sud”, poručuje.

Troškovi plaće

S druge strane, govorili su i o najavi smanjena plaća pročelnicima, a Filipović smatra kako se radi o populističkim najavama, ali se i pita kako će takvim postupkom privući kvalitetne ljude, ako se u staru šalje poruka o smanjenju plaća.

Upitan mu je i reorganizacija gradskih ureda za koju, navodi, ništa nije učinjeno. Smatra kako se u tom slučaju djelovalo na temelju onoga što gradonačelniku dobro zvuči, a ne onoga što se temelji na ozbiljnim analizama.

Bakić se osvrće na tešku financiju situaciju koju su zatekli, a po pitanju reorganizacije navodi kako im nije cilj samo smanjiti broj ureda i pročelnika, već povećati njihovu efikasnost.

“Što se tiče smanjenja plaća, bivši gradonačelnik je svoju nekim dekretom smanjio tako da smo zatekli neprirodnu situaciju da gradonačelnik i dogradonačelnici imaju manje plaće od pročelnika, to je neprirodno. Ispravljamo neku normalnu hijerarhiju s obzirom na opseg i količinu posla”, tvrdi.

Jurčić se slaže da je takvo stanje neobično, a govori i da će u Skupštini podržati prijedlog reorganizacije, ali i da novoj vlasti sve oprašta do kraja ove godine. “To je vrijeme kad mogu ovladati i reorganizirati grad, to ne mogu napraviti u mjesec dana”, naveo je.

Komentari