TITO SE VRAĆA? SDP uputio prijedlog za povratak maršalova trga u Zagrebu: ‘On je brend za mnoge turiste’

Ilustracija (Foto: Guliver Image/Zagreb.info)

Klub zastupnika SDP-a je Skupštini Grada Zagreba podnio Prijedlog za preimenovanje Trga Republike Hrvatske u Trg Maršala Tita. Traže da se Trg Maršala Tita vrati na istu lokaciju gdje je i bio, kraj HNK.

SDP-ovo obrazloženje u kojima traže povratak Trga napisano je na pet stranica. Na prve dvije nabrajaju se Titove zasluge, a na sljedeće tri iznose njegov životopis.

“Josip Broz, maršal Tito je zamisao našega hrvatskog političkog i kulturnog oslobođenja doveo do pune pobjede”, piše u prijedlogu šef zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

Vratio otrgnute krajeve

Dodaje da je hrvatski suverenitet prekinut u ranom srednjem vijeku, a Tito ga je obranio i oslobodio u jednom od najkrvavijih ratova u povijesti. Ističe da je Tito Domovini vratio sve njene otrgnute gradove, otoke i pokrajine.

Hvali i njegovu ulogu u 2. svjetskom ratu. Naglašava i da je bio jedan od najvećih državnika u Europi nakon 2. svjetskog rata, navodi da je bio komunist, marksist, ali i pragmatičan političar koji je želio ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u okviru Jugoslavije, a želio je i da ta Jugoslavija bude ravnopravna SSSR-u, odnosno Staljinu.

Ne spominje negativne stvari

Ističe se da je s antifašističkim pokretom hrvatski narod doveo na stranu pobjedničkih sila što je omogućilo stvaranje federalne države Hrvatske 1945., pa do Ustava 1974. godine što je omogućilo da imamo pravne osnove za proglašenje samostalne Hrvatske. U međunarodne zasluge mu se stavlja pružanje otpora Staljinu. Gotovac kaže da je Tito uvijek ostao i Hrvat, čemu je dokaz i to da se u Zagrebu družio s Krležom.

Dotaknuo se i njegovih negativnih stvari, ali je napisao da ih ne treba posebno spominjati, ali da se trg dobiva za zasluge, a ne za greške. Dodaje da je Tito brend za mnoge turiste koji dolaze u Zagreb jer po njemu prepoznaju dio naše, ali i svjetske povijesti te napominje da je ranije preimenovanje trga provedeno nasilno.

SDP-ov prijedlog će biti upućen na raspravu Vijeću gradske četvrti, a nakon toga ide na Skupštinu.


Komentari