Svjedok u aferi Agram potvrdio da je tri osobe zaposlio po nalogu s vrha: Evo koga je prozvao

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Dragutin Kosić, bivši šef Ustanove za upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga, danas je na suđenju Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi Agram potvrdio da je nezakonito zaposlio tri osobe.

Kako je rekao na sudu, sve je radio po nalogu bivšeg predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića.

”Rekao sam svojem zamjeniku da za Vicu Gulama, Stjepana Benka i Dijanu Muhović izrade dokumentaciju, ali me nitko nije upozorio da te osobe nisu mogle biti zaposlene jer nisu zadovoljavale uvjere radnih mjesta”, kazao je Kosić.

Nakon što je USKOK kao dokaz priložio dio Kosićevog rokovnika u kojem je uz Gulamovo ime stajalo ”Ljubičić”, uz Benkovo ”Benko-Čistoća”, a uz Dijanu Muhović ”Antunović”, Kosić je izjavio da mu je Ljubičić naredio da ih zaposli.

”Imena uz imena novih zaposlenika su označavala ljude s kojima su oni bili na neki način povezani pa sam to i zabilježio u svojem rokovniku”, pojasnio je svjedok.

Na USKOK-ov zahtjev u sudnici zagrebačkog Županijskog suda je reproduciran i Kosićev razgovor s Benkom u kojem svjedok obećava Benku da će mu zaposliti sina ”čim to Slobodan amenuje”. Kosić je i potvrdio da ga je bivši tajnik Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović u nekoliko navrata zvao zbog zapošljavanja Dijane Muhović.

Iz tajno snimljenog razgovora njega i Antunovića, koji je također reproduciran u sudnici, čulo se kako njih dvojica dogovaraju zapošljavanje Dijane Muhović, a u razgovoru se u više navrata spominjao šef kojeg treba obavijestiti o tom zapošljavanju.

Kosić je potvrdio da je riječ o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

”Nisam čitao ugovore, ali mislim da je Gulam zaposlen na neodređeno vrijeme jer je riječ o Ljubičićevom nećaku. Ne znam tko je za Muhović, Gulama i Benka odabrao radna mjesta, mi smo samo dostavili popis slobodnih radnih mjesta. Da sam odbio Ljubičićev nalog da zaposlim ove ljude, mislim da bi se naši odnosi pokvarili. Nisam htio imati trzavice sa svojim nadređenim pa sam stoga postupio po njegovom nalogu”, zaključio je Kosić.

Podsjetimo, optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.


Komentari