’SVE BI PONOVIO’: Tomašević otkrio i da je Novoselec, članica upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, isto tako donatorica njegove stranke

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tomislav Tomašević bio je gost Newsrooma gdje je prokomentirao stanje u gradu, ali i slučajeve koje je protiv njega pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Radi se naime o slučajevima sumnjivog zapošljavanja u Zagrebačkom Holdingu. Prvo je naime zaposlio Vukovića bez javnog natječaja, a onda i Lauca, svog donatora, postavio u Nadzorni odbor.

On pak govori da bi postupio isto. “Podsjetit ću da je tjedan dana nakon toga u Holding upao USKOK”, rekao je pa istaknuo kako je imao indicije o događanjima tamo. O zapošljavanjima pak govori kako bi Povjerenstvo i Sabor trebali riješiti to pitanje. “Povjerenstvo je zauzelo stav da se taj članak 15. treba brisati, uputili su to u Sabor i očekujem da Sabor to riješi jer su gradonačelnici u Hrvatskoj zbunjeni. Oni su u neobranom grožđu i ne znaju što da rade”, tvrdi.

Što se pak tiče Lauca, navodi kako su tri stranke imale nula donatora dok su oni imaju 1500. “Znači li to da automatski da nitko od tih 1500 ljudi ne može biti imenovano u nijedno Upravno vijeće od 340 ustanova u Zagrebu?”, pita se, ali i dodaje da ispada da je Ivana Novoselec, koja je imenovana u upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak isto tako donator. “Treća osoba nije donator, ni četvrta. Meni to nisu bili kriteriji za kvalifikaciju ili diskvalifikaciju”, govori te ističe da mu je kriterij bila stručnost.

Natječaji

“Bit će javni natječaj za uprave gradskih poduzeća. Dva člana sam izravno imenovao, a za tri smo raspisali natječaj, došlo je nešto manje od 60 prijava. Što se tiče uprava ustanova, nikad nismo govorili da će to ići na javni natječaj”, dodaje. “Grad mora funkcionirati, ja moram donositi odluke brzo”, tvrdi potom.

Upitan hoće li građani htjeti ubuduće donirati, tvrdi kako se sad diskvalificira 1500 osoba koje su bili donatori u kampanji. No, smatra i kako ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa trebaju biti veće.

Govorio je i o pročelniku koji je plaćen 31 tisuću kuna neto, ali nije htio potvrditi da je to Pavle Kalinić. Ipak, potvrdio je da će plaće pročelnika padati i biti na razini zamjenika gradonačelnika.

Gore od najpesimističnijih scenarija

Prvih mjesec dana na vlasti definira gorima nego su to predviđali njegovi najpesimističniji scenariji, a sada su na red, govori, došli i preustroj Gradske uprave i spajanje gradskih ureda.

“Preustroj će stupiti na snagu 31.10., potrebno je prilogoditi softver na nove ured usred proračunske godine, ali za nekih pet ureda koji će ostati u kontinuitetu gdje smo uspjeli uvjeriti pročelnike da se maknu ćemo napraviti javni natječaj. Ti natječaji će biti krajem kolovoza”, rekao je.

Zaključuje kako su otvoreni za suradnju s PNUSKOK-om, a očekuje i još uhićenja.


Komentari