‘SURAĐIVAO SAM SA ŽELJKOM MARKIĆ’ Troskot priznaje: ‘Što se tiče pobačaja, zauzeo sam taj ‘pro science’ stav’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL, Jurica Galoic/PIXSELL

Kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot poručio je u intervjuu za Hinu da će Most biti najveće iznenađenje izbora u Zagrebu, koje drži najtežima u Hrvatskoj, a u Gradskoj skupštini surađivat će s onima koji nude najbolja rješenja za projekte.

Mostov program za Zagreb bazira se na obnovi Zagreba, a u fokusu su upravljanje financijama, projekt “Zagrebačke promenade” gdje se zagrebački potoci ističu kao simboli grada, a građani se potiču na rekreaciju. Tu je i nekoliko rješenja za promet, uspostava četiri razine revizije u Holdingu i Gradskoj upravi, uspostava Ureda za sprječavanje pranja novca, proširenje mjere roditelj odgojitelj i ideja Grada kao prijatelja poduzetnika.

“Mislim da se gotovo svi slažemo oko kružnog gospodarenja otpadom i na tome sigurno možemo zajednički raditi. Na projektnoj bazi možemo zadati cilj da se u godinu dana, recimo, zatvori Jakuševec i naprave centri za gospodarenje otpadom kao što su, primjerice, Krk ili Prelog. Definitivno bismo mogli raditi na javnoj nabavi jer to je rak rana Holdinga i Gradske uprave”, rekao je Troskot govoreći o tome s kojim bi se protukandidatima složio okio ideja – i kojih.

“Spremni smo surađivati na optimizaciji poslovanja Gradske uprave, izgradnji većih domova zdravlja s dijagnostikom ili, recimo, izgradnji škola i vrtića. Primjerice, u debatama smo došli do zaključka da bi dio javnog gradskog prijevoza morao ići preko oživljenog željezničkog prometa i da se u prigradskim dijelovima naprave velika parkirališta u blizini javnog prijevoza. To su stvari koje su na dobrobit građana i na kojima moramo surađivati”, rekao je.

“Nisam vjerovao da će se ideološke teme povlačiti kroz lokalnu razinu. Definitivno nećemo podržati promjenu nazva Trga Republike Hrvatske. Kome uopće pada na pamet da bi sveto ime Trga Republike Hrvatske išao mijenjati u ime komunističkog diktatora? Druga tema su LGBT parkovi, što je to? Mi nećemo getoizirati i segregirati ljude, nego ćemo napraviti ‘Zagrebačke promenade’ gdje će svi moći šetati bez obzira na to tko su”, govori Troskot.

“Kad postanem gradonačelnik definitivno će mi tema broj jedan biti obnova s obzirom na to da su HDZ i Možemo! zakomplicirali situaciju sa Zakonom o obnovi koji su izglasali. Neprovediv je zato što nisu napravili domaću zadaću – Fond solidarnosti na koji se pozivaju 2002. godine je donio odluku da će obnoviti određeni objekt do razine koje je bio prije nego što je stradao, primjerice, u potresu, dok Zakon o obnovi zahtijeva cjelokupnu obnovu, odnosno mijenjanje konstrukcije i statike objekta. To znači da takva obnova ne bi bila financirana EU novcem”, smatra.

“Most ima najkonkretnije rješenje za obnovu Zagreba”

“Most ima najkonkretnije rješenje za obnovu Zagreba – mjerljiv je, pojedinačnom valorizacijom u godinu dana bi se popisali svi objekti na Donjem gradu te bi se za vrijeme jednog mandata sigurno moglo obnoviti 30 posto objekata. Išli bismo u izmjene GUP-a za objekte koje rušimo i koji nisu zaštićeno kulturno dobro, investitor bi napravio dodatne etaže i podzemne garaže i tako se financirao, a u obnovi bismo zadržali stari štih gradske jezgre”, nastavlja.

Dotaknuo se i suradnje s Željkom Markić, ali i zabrane pobačaja te nefinanciranja Povorke ponosa, što planira. “S gospođom Markić surađivao sam na projektu koji se vezao za promjenu izbornog sustava i ta je suradnja trajala dva-tri tjedna, koliko i sam referendum. To je jedina tematika na kojoj smo surađivali i ona ne isključuje nikoga jer se promjena izbornog sustava tiče svakoga. Što se tiče pobačaja, zauzeo sam taj ‘pro science’ stav, međutim kao gradonačelnik nemam zakonodavnu ovlast da takve stvari mijenjam, a vezano za financiranje već sam se izjasnio da ne bih financirao nikoga”, kaže pa nastavlja:

“S druge strane, ja sam ekonomski liberal pa se netko tko se izjašnjava kao liberal može poistovjetiti sa mnom. Zastupam slobodno tržište, a to sam dokazao u Hrvatskom saboru gdje sam se borio da se poduzetnike i obrtnike rastereti od nameta”, zaključuje.


Komentari