‘SUHOPARNI KRONIČAR FIJASKA OBNOVE’ Mrak-Taritaš oštro prema Vanđeliću i ministru!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš reagirala je na konferenciju za medije ravnatelja Fonda za obnovu Vanđelića.

“U sjeni jučerašnjih uhićenja prilično je nezapaženo prošla još jedna suluda konferencija za medije ravnatelja Fonda za obnovu Vanđelića. Prvi čovjek obnove ponovno se pojavio u funkciji kroničara našeg doba, iznio jadnu statistiku o obrađenim predmetima i tako do sljedeće prilike, a u međuvremenu ne radi ništa”, rekla je Mrak-Taritaš. Upozorila je da se Fond i Vlada i dalje bave papirologijom koja je odavno trebala biti riješena dok “građani i dalje ne mogu živjeti u svojim kućama i stanovima”.

“Nije normalno da je Zakon koji je donesen za ove potrebe kompliciraniji od uobičajenog Zakona o građenju i zato sam bila jedna od rijetkih koja je glasala protiv njega”, dodaje Mrak-Taritaš. Ravnatelju Fonda Vanđeliću zamjera da je “suhoparni kroničar fijaska obnove”, a ministru Horvatu da je “bahat, spor i ne razumije problematiku”.

U svakom slučaju bilo bi uputno da nas glavni operativac za obnovu prestane suhoparno obavještavati o tome kako se ništa ne radi i da počne nešto raditi ili neka da ostavku. A ministru Horvatu još jednom predlažem da u izmjene Zakona koje priprema uvrsti i ukidanje Fonda ili da nam barem pošteno razloži koja je svrha njegova postojanja, osim da Vanđelić ima posao”, ističe Mrak-Taritaš dodajući da je sve što Fond radi moglo se raditi kroz Agenciju za promet nekretninama i osnovati posebnu službu unutar Ministarstva.

‘Najveća sramota Plenkovićeve Vlade’

Podsjetila je da je nakon poplave u županjskoj Posavini u roku 13 mjeseci obnova bila dovršena, a da su djeca samo tri mjeseca nakon poplave krenula na nastavu u obnovljenim školama.

“Sada imamo situaciju da je tek 2 posto zahtjeva obrađeno, a europski novac za javne objekte stoji na Vladinom računu već devet mjeseci. Osamnaest mjeseci nakon zagrebačkog i devet nakon potresa u Baniji možemo s tugom konstatirati da od obnove neće biti ništa. Kuće na Baniji ostat će neobnovljene, a to područje zaboravljeno i prazno, dok će u Zagrebu koristi imati samo oni koji će po niskim cijenama doći do vrijednih nekretnina”, konstatirala je Mrak-Taritaš te zaključila kako je to “najveća sramota Plenkovićeve Vlade”.

Komentari