‘STVAR ĆE SE BRZO RIJEŠITI’! Tomašević: ‘Prošla vlast nije poštovala kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto?’

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Nakon napetih tri dana u Čistoći koja su u srijedu, barem zasada zavrpila odlukama radnika Čistoće da nastave s odvozom smeća u večernjim satima,

Gostujući u dnevniku HRT-a, nastavak rada Čistoće je komentirao i zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević.

“Mislim da je dobro da su predstavnici radnika konačno bili na razgovoru jer ne možete pregovarati s dvije tisuće radnika, pogotovo ako se ti zahtjevi mijenjaju iz dana u dan. Dogovor je da će se 5 od 11 zahtjeva odmah prihvatiti, čim se krene s odvozom, dok će se o ostalima pregovarati”, rekao je Tomašević.

BILO JE NAELEKTRIZIRANO! Insajder na sastanku radnika i uprave Čistoće: ‘Bitno je da se ipak glave malo ohlade’

No, šuška se kako je ovo tek zatišje pred buru i kako je problematično u većini podružnica Holdinga, barem prema riječima sindikalista Danka Kleinbergera.

Tomašević je naveo kako je problem što je ovo Čistoći bio “nezakoniti štrajk”, dodajući kako se s time, osim stručnjaka, slažu i sindikati.

“Ono što je nama problematično jest da smo za razliku od prošle vlasti poštovali kolektivni ugovor u cijelosti, ni jedan dan plaća nije zakasnila ni bilo koja druga naknada za skoro 8000 radnika Holdinga. To je jako bitno istaknuti. Prošla vlast nije poštovala kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto? To morate pitati radnike i sindikate”, poručio je Tomašević.

Holdingu prijeti stečaj

Zagrebački gradonačelnik je ponovio i kako je radnicima koji imaju najniže plaće ista povećana za 13 posto jednostranom odlukom Holdingove uprave.

“Sindikati su tražili linearno povećanje plaća svima u jednakom postotku. Ovo je sad ključna situacija, ne radi se samo o Čistoći. Ako možete imati nezakoniti štrajk, ja ne znam da se to ikada u Hrvatskoj dogodilo, nenajavljeni štrajk koji ide unedogled unatoč tome što se poštuje kolektivni ugovor i što su jednostrano povećane plaće”, nezadovoljno je ustvrdio Tomašević moleći građane za strpljenje.

“Stvar će se brzo riješiti”, poručio je.

 Tomašević je dodao i kako svi trebaju biti razumni te kako problemi u Holdingu “Nisu dječja igra”.

Najavio je stavljanja brojki na stol i dijalog o troškovima rada, kako Holdingu ovog srpnjaa stišu dugovi  za obveznicu za koju je bivši gradonačelnik Bandić iskeširao 2.3 milijarde kuna.

“Mi ne možemo vratiti taj dug bez izdavanja obveznica u istom tom iznosu, znači samo odgodom plaćanja tog duga, ako se troškovi Holdinga ne stave pod kontrolu. Ovi zahtjevi na razini Čistoće nešto su manji od 80 milijuna kuna, kada bi se preslikali na cijeli Holding onda su na 140 milijuna kuna više godišnje nego što smo planirali”, objasnio je Tomašević.

Dodao je kaako taj novac nemaju što ugrožava održanje Holdinga koji je na rubu bankrota otkako je Tomašević psotao gradonačelnik.

“Ako Holding ide u stečaj, onda Grad više ne upravlja Holdingom kao vlasnik, nego stečajni upravitelj. To nije prijetnja. Ja sam bio taj koji se s radnicima borio protiv privatizacije 2013., kada je bivši gradonačelnik to htio napraviti. Vjerujem da ni radnici to ne žele jer znaju da će se ako dođe do privatizacije pogoršati uvjeti rada”, istaknuo je gradonačelnik.

Prestroga kazna

Govoreći o prethodnoj vlasti, Tomašević je naveo kako su u Holdingu prije njegova dolaska u gradskoj tvrdtvi poslove davali agenccijskim radnicima koji nisu imali radnička prava.

“Mi smo im dali ugovore o radu jer zaslužuju. Mi smo uprava koja želi unaprjeđivati radnička prava i to cijelo vrijeme radimo, zato mislim da nema razloga za štrajk”, smatra Tomašević.

Upitan o reakciji uprave na radnike Čistoće koji su spajali razdvojeni otpad, Tomašević se složio kako je, iz sadašnje perspektive, kazna bila prestroga.

Ali naveo je i kako su tu i frustrirani građani koji vide tako nešto nakon što su odvojili otpad.

“Naravno da to potkopava sistem. I ostali radnici Čistoće rekli su da su ta trojica radnika pogriješila, ali da je sankcija bila preteška. Mogu razumjeti da su se ostali solidarizirali s tim radnicima. Ne možemo imati situaciju da je jedan dan jedan zahtjev, drugi 11 zahtjeva, je li treći dan 22 zahtjeva? Sindikat kaže da ne organizira štrajk, a onda pregovara s nama. Poanta je predstavlja li sindikat te radnike ili ne”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Dolazak do prihoda

U zraku je i pitanje poskupljenja, ali Tomašević je istaknuo kako je odvoz otpada za neke ljude pojeftinio.

“Kako Holding ili Čistoća može doći do prihoda? Grad Zagreb ne može subvencionirati Čistoću iz proračuna. Moramo naći balans između onoga što građani mogu platiti i onoga što radnici zaslužuju. Ja bih im dao triput veću plaću da mogu. Mi smo 700 otkaza u administraciji Holdinga morali podijeliti da Holding ne ode u bankrot”, zaključio je Tomašević.


Komentari