Stojak tvrdi da Zagrebu pod hitno treba preustroj: ‘Ustroj s 218 mjesnih odbora, 17 gradskih četvrti glomazan je i nepotreban’

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak u petak je pozdravio namjeru Vlade da izmjenama zakona smanji broj dužnosnika u županijama, općinama i gradovima, apelirajući da se paralelno s time krene u promjene ustroja Grada Zagreba jer je to preduvjet da bi bio učinkovitiji.

Stojak je na konferenciji za novinare ocijenio da je namjera Vlade “nešto što je jako dobro”, te predstavlja prvi korak u pokušaju smanjivanja velikog broja “potpuno nepotrebnih funkcija” koje se biraju na lokalnim izborima.

“To je nešto što se svakako treba napraviti i to podržavam”, istaknuo je taj zastupnik.

Upozorio je da taj dobar pokušaj neće donijeti očekivane rezultate i bit će besmislen ako se istovremeno ne krene u promjene ustroja Grada Zagreba, pogotovo smanjivanja broja gradskih četvrti i mjesnih odbora, te smanjenja broja vijećnika koji se biraju na izborima u Zagrebu, “a nemaju gotovo nikakvu ulogu u razvoju grada”.

Ističe da je to preduvjet da bi se građane uključilo u odlučivanje, a grad bio učinkovitiji i da bi se novcem bolje upravljalo.

Prema podacima Ministarstva uprave koje je naveo postoji oko 8600 raznih dužnosnika koji se biraju na lokalnim razinama, a s planiranim smanjenjem od 20 posto bilo bi ih oko 6500.

U Zagrebu na svakim lokalnim izborima na razini Gradske skupštine, gradskih četvrti i mjesnih odbora biramo više od 1600 ljudi, kaže.

Gradske četvrti za svoje projekte na godišnjoj razini imaju 700 milijuna kuna, a puno toga se ne realizira kako je planirano. Oko 30 milijuna kuna se godišnje isplaćuju samo za naknade vijećnicima na razinama mjesnih odbora i četvrti, a preustrojem bi se, naglašava, postigle velike uštede.

“Ustroj mjesne samouprave Zagreba u ovakvom obliku, s 218 mjesnih odbora, 17 gradskih četvrti glomazan je i nepotreban, troše se ogromni novci koji se mogu pametnije utrošiti”, poručio je Stojak koji procjenjuje da bi se preustrojem u prvom koraku uštedilo oko sedam milijuna kuna.

“Apeliram ne samo na Vladu, već i na Gradsku skupštinu, Gradsku upravu i većinu u Skupštini da paralelno s promjenom na nacionalnoj razini, s izmjenama Statuta Grada Zagreba, svih onih odluka koje reguliraju izbor svih članova vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, da krenemo u ozbiljnu javnu raspravu”, rekao je.

Pozvao je kolege u Skupštini, “koji su sada i u Saboru, da kao što su glasni oko obnove Zagreba, budu glasni i oko izmjena statuta Zagreba”.

ŽELE SVOJ NOVAC! Bandić umjesto uskrsnice radnicima nudi bon? Zaposlenici digli preko 2000 tužbi


Komentari