ŠTO S RAČUNIMA ZA STRUJU? Zagrepčani koji žive u kontejnerima ne trebaju se brinuti, tvrdi Kazimir Ilijaš

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš poručio je u srijedu da će Vlada “na pravilan način, bez politikanstva” naći rješenje vezano za račune za struju Zagrepčana koji nakon potresa žive u stambenim kontejnerima.

“Vlada je na sjednici 18. siječnja donijela jednu sličnu odluku vezano za područje Sisačko-moslavačke županije koja se odnosila za otpis električne energije i pretplate za radio-televiziju, dakle za područja koja su nastradala potresom. Vjerujemo da će također naći zadovoljavajuće rješenje za naše sugrađane koji su pretrpjeli potres, bez politikanstva rješenje koje će biti za dobrobit svih naših sugrađana”, kazao je Ilijaš. On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara zašto HDZ na sjednici Gradske skupštine nije dao podršku inicijativi Kluba gradskih zastupnika SDP-a da se Zagrepčanima koji nakon potresa žive u stambenim kontejnerima otpišu računi za struju.

Ilijaš kaže da je Vlada uvijek išla za tim da se izađe ususret sugrađanima koji su bili pogođeni potresom i da im se pomogne na najbolji mogući način.

Osvrćući se na inicijativu SDP-a Ilijaš kaže da je to “jedna plemenita ideja za koju su uvjereni da će Vlada donijeti kvaliteno rješenje, ali da nisu skloni na način koji je u obrazloženju dao SDP, gdje se skupljaju jeftini politički bodovi na pitanjima koja su od iznimnog značaja za život naših sugrađana”.

Mrak-Taritaš i Tomašević bijesni

Predsjednica Kluba gradskih zastupnka GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević u srijedu su oštro osudili to što nije prošla SDP-ova inicijativa za otpisom računa za struju Zagrepčanima koji nakon potresa žive u kontejnerima.

Mrak-Taritaš je rekla novinarima da time što na sjednici Gradske skupštine nije prihvaćena inicijativa Kluba gradskih zastupnika SDP-a “vladajući pokazali svoje najlošije lice”.

“Vladajući šalju poruku građanima grada Zagreba –  politikanstvo, sljedeći izbori su puno važniji od vas, premalo nam je to glasova, pa onda to možemo i drugačije”, rekla je Mrak-Taritaš. Dodala je da je to “apsolutno krivo” i da su poslali poruku “nema nama pomoći”.

Riječ je, kaže, o tome da sugrađani žive u kontejnerima, plaćaju velike rate za struju. “Ne znamo koliko dugo će živjeti u tim kontejnerima. Kolege iz SDP-a su išle s jednim prijedlogom, gdje se obavezuje gradonačelnik Milan Bandić da od Vlade zatraži da dobiju otpis velikih rata za struju, odnosno da ako to tako ne bude da gradonačelnik onda putem Gradske skupštine pomogne sugrađanima”, rekla je.

Podsjetila je da je jučer na “aktualnom prijepodnevu” Bandić rekao da će to učiniti, te da su se i zastupnici HDZ-a, koalicijskog partnera Bandića, “preko noći predomislili”.

Istaknula je da je riječ o jednoj formalnoj točki, ali da ona “zaista utječe na živote građana grada Zagreba”.

Tomašević: Jedna od najnižih rasprava koju sam vidio

Tomašević kaže da je to što ta točka nije prošla na sjednici Gradske skupštine “jadno” te da je očito problem u tome što je to došlo od oporbe – Kluba gradskih zastupnika SDP-a, a ne od gradonačelnika  “jer se nitko ne smije ničega sjetiti prije njega”.

“Ovo je jedna od najnižih rasprava koju sam vidio u mandatu ove Skupštine da nešto što pomaže direktno građanima i to socijalno najugroženijim građanima koji žive još uvijek u kontejneru u podsljemenskim naseljima, da nešto što je politički konsenzus, da se onda ide politikanski pozivati na neke navodno proceduralne nedostatke koje Odbor za Statut uopće nije uočio i glasovao je jednoglasno za taj prijedlog”, rekao je Tomašević.

Podsjetio je da je oporba jednoglasno podržala dosta točaka u Gradskoj skupštini koje su išli u smjeru pomaganja ljudima, čak i one gdje je bilo očito da je Gradska uprava improvizirala, pa ih je išla popravljati.

HDZ ima pobjedničkog kandidata za Zagreb

Na pitanje znaju li tko će biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, Ilijaš odgovara da će to “biti kandidat koji će pobijediti na sljedećim lokalnim izborima”.

Upitan za ime tog kandidata, Ilijaš odgovara da će “to vidjeti”, ali da će “HDZ imati svog kandidata”.

“Gradski odbor HDZ-a će sukladno statutu HDZ-a predložiti kandidata koji će biti prihvaćen. I ono što uvijek naglašavamo da nije bitno tko se prvi kandidira nego je bitno tko prvi uđe kroz cilj – a to će biti sigurno kandidat HDZ-a jer imamo puno kandidatkinja i kandidata koji mogu obnašati tu dužnost gradonačelnika Zagreba na jedan adekvatan, kvalitetan način i donijeti jedan prosperitet gradu Zagrebu”, poručio je Ilijaš.

Na pitanje hoće li objaviti kandidata prije ili poslije SDP-a, uzvratio je da njih uopće ne zanima što se događa u SDP-u. “Mi zavisimo sami o sebi, samostalno ćemo izaći na predstojeće izbore i na njima ćemo pobijediti”, poručuje HDZ-ov Ilijaš.


Komentari