ŠTO NAS ČEKA U NOVOM GRADSKOM PRORAČUNU? Tomašević bi fokus mogao staviti na jednu stvar

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Za mandat zagrebačkog gradonačelnika, narednih desetak dana biti će ključno, piše Novi List.

U tim se danima očekuje njegov prvi prijedlog proračuna (o kojemu gradonačelnik trenutno ne priča, vjerojatno čekajući sutrašnju konferenciju), a uz to Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured i Ured za upravljanje imovinom trebali bi dobiti svoje pročelnike (s čime će Tomašević napokon ovladati post-Bandićevom gradskom upravom).

Ušteda i krpanje rupa, glavni su naglasci koje je, podsjeća Novi list, Tomašević najavljivao još u svojoj kampanji. Ipak, u rebalansu su za zagrebačke uvjete, uštedjeli vrlo malo, svega 400 milijuna kuna (proračun premašuje 13 milijardi kuna). K tome, 2022. na naplatu stiže 750 kun dospjelih obveza, tj dugova koji se moraju odmah servisirati.

Novi list podsjeća kako je Možemo! u kampanju su također govorili kako neće doći do prodaje vrijedne gradske imovine, a kako neće otpasti ni građanski odgoj.

Na temelju revizije agencije KPMG na proračunu radi bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac (član Radne skupina za financije kojom predsjeda zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec). Uz to, neovisna revizijska tvrtka KPMG Croatia obaviti će reviziju za sam Grad Zagreb, Zagrebački Holding, ZET i Zagrebački velesajam.

Nastavak štednje

Iako Tomašević za sada ništa ne otkriva o proračunu, Novi list tvrdi kako će zagrebački gradonačelnik nastaviti s općom štednjom. Dodaje i kako je u tom kontekstu, očekivano poskupljenje u odvozu otpada te ZET prijevozu. Također dio mjesta u Holdingu ostat će prazni nakon što se Tomašević opekao s Vukovićem i Samodolom, pošto se čekaju ljudi od povjerenja, bez hrljenja nakon posljednjeg incidenta. K tome je u razgovoru sa sindikatima najavljeno 750 otkaza u Holdingu, podsjeća novi list.

Skupština odbija izvješća komunalnih društava

Uz sve to, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine nisu prihvatili polugodišnje izvješće o Holdingovom poslovanju na zadnjoj sjednici. Holding je prema izvješću, poslovao s 81 milijunom kuna gubitka. Doduše, oporbeni zahtjevi za opozivom dva člana Holdingove Uprave, isto tako nisu prošla, dok tvrtka bilježi previše zaposlenih  u rukovodećim i administrativnim kadrovima (podsjetimo i da je dug tvrtke sada skoro pet milijardi kuna). Bolje nisu prošla ni izvješća  ZET-a, ni Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, što znači da sve te tvrtke čeka duboko restrukturiranje.

Hoće li konačno sutra Tomašević otkriti karte, pitanje je na koji grad u dugovima, čeka odgovor.

 

 


Komentari