Što je s megaprojektom Zagreba na Savi? Sada je raspisan novi natječaj i predviđa manje sadržaja

FOTO: Zagreb.hr

U travnju prošle godine kraj tramvajskog okretišta Savski most počeli su radovi čišćenja i održavanja površina u inundacijskom pojasu rijeke Save. Grad Zagreb je kroz projekt “Aktivnosti na Savi” nastojao urediti obalu Save u dužini od sedam kilometara s obje strane.

Sadržaji uz rijeku trebali su se pojaviti još lanjskog lipnja, a u Gradu su tada najavljivali kako će se sve raditi po projektu “Swamp on the river” koji je pobijedio na međunarodnom natjecanju Europan 13.

Španjolci i Turci koji su ga radili predvidjeli su pješačko-biciklističke staze, sportske terene, igrališta za klince, plaže nasipane pijeskom, bazene, a i kina te pozornice na otvorenom, tržnice, vidikovce, ugostiteljstva. Potonji sadržaji smjestili bi se unutar montažnih objekata koji su trebali biti lako sklopivi kako bi se u slučaju rasta vodostaja mogli ukloniti unutar 24 sata, piše Večernji.

Novi natječaj predviđa manje sadržaja nego prošlogodišnji.

Iz njega su izbačeni kontejnerski bazeni pa kupanja na Savi ipak neće biti, a time su se smanjili i milijuni koji će se potrošiti na uređenje obale. Umjesto prošlogodišnjih 7,5 milijuna, za montažne objekte izdvojit će se pet milijuna, a osim njih, nabavit će se i spomenuta sunčališta te sjenila.

Istočno i zapadno od Željezničkog ili popularno Hendrixova mosta bit će dva paviljona, 20 drvenih sunčališta i četiri sjenila, istočno od Mosta slobode bit će također dva paviljona, ali će jedan biti za gledanje filmova, smjestit će se ondje i deset drvenih sunčališta te dva sjenila, a na istom broju ležaljki hvatat će se sunce i na Zaprudskom otoku, samo što ondje biti jedan montažni paviljon.

Čitav se prostor mora i hortikulturno urediti kako bi se paviljoni ondje mogli smjestiti, a krčenje je počelo još lani, kad se govorilo da će za potpunu realizaciju planiranih “Aktivnosti na Savi” trebati 20 milijuna kuna.

Montažni objekti se uz Savu planiraju ostaviti samo u razdoblju od 1. lipnja do 29. kolovoza.


Komentari