Što državni službenik napravi za 35 sekundi? Metodu najbržeg prsta ukidaju tek nakon negativnih medijskih natpisa

Dobili smo potvrdu Vlade za nesposobnost nakon potpunog kolapsa sustava prijave poduzetnika na natječaje za EU fondove. Potpuno je jasno da se novac Europske unije dijeli onima koji najbrže kliknu, a iz nadležnih ministarstava dolazi najava da će se natječaj poništiti.

Most je jučer ukazao na ovu važnu temu i kao u svim nastojanjima do sada, želimo doprinijeti stvaranju pozitivne poduzetničke klime. Nažalost, kada resorna ministrica Gabrijela Žalac na val nezadovoljstva poduzetnika koji je nastao kao rezultat činjenice da je u roku 35 sekundi propao sav njihov trud i vrijeme izjavi „tko prvi njegova djevojka“, uistinu ne čudi činjenica da je Hrvatska na samome začelju Europske unije po ugovaranju i isplati novca iz europskih fondova. Ova situacija je izvan svake pameti, zato i ne čudi činjenica da je Ministarstvo u roku 24 sata okrenulo ploču i sada se posipa pepelom. Upravo ovo priznanje njihove nesposobnosti implicira hitnu smjenu u svih ljudi odgovornih za nastalu situaciju, a poglavito ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, izjavio je Mostov politički tajnik Nikola Grmoja.

Saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Sonja Čikotić naglasila je da je iz nadležnog ministarstva stigla jasna poruka – plaćamo nesposobnost.

Poduzetnici su trošili dane rada i truda i plaćali konzultante samo kako bi im netko rekao da sve pada u vodu jer eto, nisu uspjeli izvršiti prijavu u 35 sekundi. Pitam se, što u Ministarstvu netko napravi za 35 sekundi? Hoće li ministrica Žalac objasniti kako je nastao ovaj veliki preokret i najava zabrane ovakvih natječaja, a još jučer je poručivala „tko prvi njegova djevojka“? Ovo je već treći put da se metoda „najbrži prst“ nije pokazala učinkovitom, a Ministarstvo ništa nije naučilo na svojim greškama. Podsjećam da su poduzetnici odvojili 8,9 milijuna kuna za konzultantske usluge u pripremi ovih projekata, a nakon poništenja natječaja njima jedino ponovno preostaje obilazak niz državnih institucija u potrazi za potrebnom papirologijom i novi troškovi. U ime Mosta još jednom pozivam sve poduzetnike da nam se obrate, borit ćemo se za njihova prava. Očekujem podršku svih kolega iz saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije za sazivanje hitne sjednice na ovu temu, poručila je zastupnica Sonja Čikotić.

Vlada je još jednom poslala antipoduzetničku poruku, smatra saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić.

Nadležno Ministarstvo posjeduje sve potrebne alate i moglo je vrlo precizno previdjeti da će biti potrebno povećanje alokacije sredstava. Moram naglasiti da sam tijekom svog mandata kao ministar gospodarstva jasno naglasio da se natječaji ne smiju provoditi na ovakav način, zbog čega sam u tome razdoblju podnio i kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka zbog pogodovanja, što ovakav sistem prijave omogućuje. Poduzetnici ne žele raditi u ovakvoj klimi, a zadatak svih javnih tijela jest osigurati da ne dođe do kolapsa sustava kakvom smo imali prilike svjedočiti. Sustav EU fondova osmišljen je kako bi pružio jednake mogućnosti svima, a u Hrvatskoj se događa upravo suprotno, zaključio je Tomislav Panenić.


Komentari