STIGAO ŠAMAR TOMAŠEVIĆU: Na njegove odluke neće svi ostati šutjeti, sprema li se pobuna?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine, najavio je u subotu da će se mjera potpore roditelj odgajatelj postupno ukinuti jer nije ostvarila demografski cilj. Taj novac će se preusmjeriti na vrtiće i u druge gradske projekte koji se tiču djece, mladih, obitelji i zapošljavanja, istaknuo je.

“Bandić je uveo mjeru koju je proglasio demografskom, no broj djece u Zagrebu otkad je ta mjera na snazi se nije povećao. Nažalost, mislim da se čak i smanjio. Ta mjera je motivirala ljude da ostanu kod kuće, da se maknu s tržišta rada, što sigurno nije nešto što možemo i trebamo poticati”, rekao je Klisović na konferenciji za medije na temu mladih.

Dodao jei da je potrebno poticati i ulagati u kompetencije mladih roditelja kako bi mogli naći posao na tržištu jer, ističe, u jednom trenutku djeca će odrasti i ako je netko predugo kod kuće, teško će nakon toga naći posao.

“Krunski argument da ova mjera nije dovoljno dobrog rezultata je da se djeca u svim svojim fazama razvoja moraju socijalizirati sa svojim vršnjacima”, poručio je predsjednik Skupštine.

Dodao je kako u zagrebačkim vrtićima ima oko 35.000 djece i dodao da se za to ulaže puno manje nego što se ulaže u mjeru roditelj odgajatelj, koja je narasla na 500 milijuna kuna s početnih 70 milijuna.

Nisu ostali šutjeti

Na najavu nove zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem reagirali su iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO).

“Dužnost nam je reagirati na nove informacije oko zagrebačke demografske mjere roditelj odgojitelj. Sadašnja vlast je u predizbornoj kampanji najavila stopiranje zahtjeva za nove korisnike i sad je odlučila da će o tome donijeti odluku na jednoj od budućih sjednica Skupštine Grada Zagreba.

Sve dok se ne objavi prijedlog odluke na koji način planiraju stopirati nove korisnike (moratorij, stopiranje i sl.), o čemu ćemo se tada očitovati, i ta odluka izglasa, svaki potencijalni korisnik ima pravo predati zahtjev i ako zadovoljava uvjete očekivati pozitivan zaključak o korištenju mjere.

Ujedno, za postojeće korisnike se najavljuje da je nacrt nove odluke na stolu, pa se o tome možemo izjasniti kad iznesu eventualne izmjene u javnost. U tom periodu mi smo u fazi konzultacija s našim pravnim timom”, poručuju u priopćenju.

Komentari