ŠOKANTNO PRIZNANJE TOMAŠEVIĆA: Za žičaru ćemo morati platiti još milijune da bi proradila, obnovu nakon potresa radit će strane tvrtke?!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević dao je intervju za Večernji list u kojem je govorio o prvih sto dana na vlasti, a osvrnuo se i na tešku financijsku sliku grada te na “kosture iz ormara” o kojima toliko puno govori u zadnje vrijeme.

Ipak, smatra da su kratkoročno obveze grada ozbiljne, ali isto tako ima velike operativne i financijske kapacitete da se za neko vrijeme reprogramira i počne vraćati dugove. S druge strane, govori kako trenutno ne može obećati da do poskupljenja neće doći, a za iduću godinu će, tvrdi, donijeti realan proračun.

Na proračun je utjecala i žičara. Govoreći o istoj, gradonačelnik tvrdi kako je kao zastupnik upozoravao na njen trošak, no da sada kao gradonačelnik mora štititi interes grada.

“Interes grada je da se žičara što prije otvori. Problem je u razini buke koja se stvara, a naš je stav u gradu, što su vještačili i neki fakulteti, da je žičara prometna infrastruktura. Po tom je pitanju pokrenut spor s državnim institucijama, koje smatraju drukčije, i sada je pitanje koliko će to trajati. Nemamo vremena za čekanje i zato idemo u javnu nabavu vezanu za investiciju od nekoliko milijuna kuna na donjoj postaji žičare kako bi se dodatno smanjila buka i žičara dobila uporabnu dozvolu”, rekao je.

Tvrdi kako je bolje uložiti još taj milijunski iznos i žičaru konačno otvoriti, nego i dalje ovako gomilati troškove bez ikakvih prihoda od njena korištenja.

Obnova od potresa

Govoreći o obnovi nakon potresa ističe kako rasprava ide u smjeru da se potpuno javno financira obnova u Zagrebu, kao što je slučaj u Petrinji. Otkriva i kako grad i državne institucije trenutačno vode ogromnu utrku oko obnove javnih zgrada jer u roku od 18 mjeseci moraju obnoviti javne zgrade i potrošiti oko 5 milijardi kuna koje su dobili iz EU.

Iako smatra da taj rok nije realan, govori kako ubrzavaju, a svaki petak, govori, imaju koordinaciju svih gradskih ureda koji su na bilo koji način uključeni u obnovu javnih zgrada.

Sva ta potražnja, i ona od strane države, od privatnih vlasnika, ali i na području Sisačko-moslavačke županije, govori, digla je cijene građevinskih radova, a Tomašević tvrdi kako je to bitno političko pitanje. “Jer nije isto koliko ćemo objekata moći obnoviti za tih 5 milijardi kuna”, rekao je pa dodao kako će se uz domaći građevinski sektori, prijava na natječaj morati olakšati i građevinskim tvrtkama iz drugih zemalja EU.

“To je nešto o čemu razgovaramo i s Ministarstvom graditeljstva. Ako je to jedini način da cijene ne odu ’u nebo’ i da se Zagreb uspije obnoviti, onda treba razmotriti i tu opciju”, zaključio je.


Komentari