SLJEMENSKA ŽIČARA RUPA BEZ DNA: Troškovi poskupljuju više od 120 milijuna kuna

FOTO: Press

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) upozorio je u srijedu da gradnja sljemenske žičare poskupljuje za dodatnih 125 milijuna kuna, dodavši da to nije prvi puta da dolazi do poskupljenja tijekom radova.  

“Prema jučerašnjem dopisu Grada Zagreba sljemenska žičara poskupljuje za dodatnih 125 milijuna kuna zbog, kako se navodi, ‘povećanja cijena građevinskih radova, rasta cijena željeza, ali i zbog smanjenja konkurencije uslijed sloma većine građevinskih tvrtki’. Također navode kako je oprema koja je planirana u studiji bila tehnički i tehnološki manje kvalitetna od iste koja je bila predmet javne nabave”, rekao je Petek.

On je to rekao na početnoj postaji žičare u izgradnji u Gračanskoj ulici gdje je s predsjednikom Vijeća Mjesnog odbora Gračani Marijanom Kosom (HDZ) održao konferenciju za novinare.

“Dogodilo se ono što smo od gradonačelnika Bandića već navikli – tijekom radova isti poskupljuju uz različita pojašnjenja, a projekt se vodi netransparentno i neplanski, dok dokumenti uglavnom nisu dostupni javnosti na službenim internetskim stranicama Grada”, rekao je Petek.

Objasnio je da su kolega Kos i on, koji prate razvoj projekta sljemenske žičare, ipak dijelom iznenađeni na visinu iznosa za koji poskupljuju radovi na žičari.

“Od kuda sad sva ta ogromna povećanja cijene izgradnje, cijene koja je sada toliko narasla da ju više niti nije moguće usporediti s bilo kojom žičarom u svijetu. Postaje li ovaj projekt spomenik Milanu Bandiću ili mega projekt za pranje i izvlačenje gradskog novca”, pita Petek.

“Sada imamo i tih novih famoznih 125 milijuna kuna, uz nepoznanicu na što se to odnosi. Ukupno je to 666,7 milijuna kuna, a nepoznato je koji je krajnji iznos troškova izgradnje žičare”, istaknuo je Petek.

“Sve će to na kraju platiti građani kroz proračun iz kojega će se 15 godina isplaćivati kredit za žičaru, jer će se ZET, kao nositelj i upravitelj projekta, prema prijedlogu koji dolazi na novu sjednicu Gradske skupštine, zadužiti za 537 milijuna kuna”, istaknuo je Petek.

Zaključio je kako će GIP Pionir, tvrtka s kojom je ugovorena gradnja garaže, objekata i temelja za stupove žičare uprihoditi minimalno 425 milijuna kuna (bez PDV-a).

“S obzirom na veliko i višegodišnje prijateljstvo gradonačelnika Bandića i vlasnika tvrtke GIP Pionira, hoćemo li u budućnosti saznati kako će oni opet ostvariti suradnju oko gradnje i prodaje stanova, kao što je primjerice onaj u kojem gradonačelnik živi ili pak onoga, ovdje 200 metara niže od žičare, koji je prema spisu Vrhovnoga suda Bandić imao ‘na raspolaganje i korištenje'”, rekao je Petek.

Komentari