Sladoljev: ‘Ovim potezom Vlada šalje poruku da mladi i obrazovani mogu samo u Njemačku ili Irsku’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Most NL na jučerašnjoj se konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru osvrnuo se na prekid pregovora Vlade RH o Granskim kolektivnim ugovorima (GKU) u djelatnostima osnovnog i srednjeg obrazovanja, kojim se dovodi u pitanje 21 prosvjetni dodatak bez kojih brojna materijalna i nematerijalna prava dolaze u pitanje.

Na konferenciji je govorio predsjednik Mosta Božo Petrov, te saborski zastupnici Marko Sladoljev i Tomislav Žagar.

Petrov je istaknuo kako Most želi ukazati upravo na konkretne probleme na koje nastavnici nailaze, a tiču se njihovog položaja i prava u obrazovnom sustavu.

„Upravo na ovom tako važnom sektoru često se lome koplja povezana s ideološkim obrascem, a rijetko se progovara o problemima s kojima se nose nastavnici i profesori koji su okosnica obrazovnog sustava. Skupina od 65 000 ljudi na svojim leđima nosi teret brojnih tzv. reformi koje jednostavno ne idu u smjeru da im se omogući položaj i status zaslužuju“, rekao je Petrov.

Saborski zastupnik Sladoljev ukazao je na razjedinjenost sindikata koji između sebe započinju sporove zbog reprezentativnosti, a upravo to je izlika Vladi da pregovore prekine dok se pravni sporovi ne riješe.

Smatram da bi bilo nužno da sindikati zajedno nastupaju kako bi branili i zalagali se za svoje interese i struku. I sam dolazim iz tog sektora i poznajem probleme nastavnika s kojima se svakodnevno susreću. Na ovaj način se pak pregovori prolongiraju, a to svakako nije u interesu nastavnika“, istaknuo je Sladoljev.

Saborski zastupnik Tomislav Žagar upozorio je kako se, između ostalog, dovodi u pitanje plaćanje prijevoza nastavnicima do njihovog radnog mjesta.

„Sugerira se izbor javnog prijevoza kao prioritetan oblik prijevoza, iako to za mnoge škole koje nisu prometno povezane, jednostavno nije moguće i jedini izbor dolaska na posao je osobni automobil. No, to bi nastavnici morali plaćati od svoje i onako male plaće. Ili da parafraziram svog kolegu koji je rekao da bi on na posao dolazio kočijom, možda bi po tome nastavnici u školu trebali dolaziti na magarcu. S druge strane, na sanaciju Studentskog centra Zagreb troši se više od predviđenog, pa je tako predviđen bio 121 milijun kuna, a uplaćeno je čak 158 milijuna kuna, od čega je više od 8 milijuna kuna uplaćeno u prosincu, znači u mandatu ministrice Divjak“, rekao je Žagar.

Zastupnik Sladoljev osvrnuo se i na različita mjerila kojima se Ministarstvo obrazovanja i znanosti služi kada je u pitanju zalaganje za kompetencije koje očito samo deklarativno smatra presudnim:

Ministarstvo obrazovanja je resor HNS-a, koji za generalnog konzula RH u New Yorku postavlja čovjeka koji za to nema kompetencije ni iskustvo. Držim da je to jasna poruka mladim i obrazovanim ljudima kojima se daje do znanja da stranačka iskaznica diktira poziciju, a svi oni koji žele svojim obrazovanjem i znanjem nešto postići slobodno mogu u Njemačku ili Irsku“, istaknuo je Sladoljev.


Komentari