Sladoljev: ‘Izražavam punu podršku učiteljima i nastavnicima u borbi za njihova prava, jer se sve reforme prelamaju preko njihovih leđa’

FOTO: Ivan Klindić

Saborski zastupnik Marko Sladoljev u četvrtak je u Hrvatskom saboru održao stanku u vezi aktualne situacije u hrvatskom školstvu i vezano za prosvjed učitelja i nastavnika nezadovoljnih kolektivnim ugovorom, jer nikako ne uspijevaju dočekati ni sastanak, a kamoli dogovor s Vladom.

„Danas smo na ovoj ‘polarnoj’ hladnoći vidjeli koliko je teško pregovarati o kolektivnom ugovoru. Sjetimo se samo koliko je, ne tako davno, bilo lagano u ugodnom i toplom kabinetu donijeti odluku o kupovini skupih mobitela i luksuznih automobila. I zato postavljam pitanje zašto niti jedna reforma obrazovanja nije donijela reformu u obliku povećanja materijalnih prava učitelja i profesora?! Zašto se sve reforme prelamaju preko njihovih leđa? Kada su u pitanju demografija i obrazovanje, uvijek se postavlja pitanje gdje je novac i kako namaknuti potrebna sredstva. Interesantno, takva pitanja se ne postavljaju kada novac na sve strane curi za nečije interese“, istaknuo je Sladoljev u svojoj stanci.

Naglasio je kako učitelji i profesori ne traže samo svoja materijalna prava, već i dostojanstvo i zasluženo mjesto u našem društvu, jer bi trebali biti jedan od stupova društva, a ne vječno izvrgnuti dvostrukim mjerilima i pod povećalom raznih inspekcija i birokrata.

„Kao njihov bivši kolega, izražavam punu podršku učiteljima i profesorima i poručujem im da ne odustaju od svojih zahtjeva, jer su pravedni i realni. Neka se ministrica i nadležni u ministarstvu zapitaju je li osam minuta dovoljno za pregovore o tako važnim pitanjima“, rekao je Sladoljev.

Primijetio je kako je ministrica Dijana Divjak uvijek bila prisutna kod predstavljanja svojih zakona, što je i osobno znao pohvaliti, ali ovim je potezom pokazala da joj do pregovora nije dovoljno stalo.

„Poštovane ministrice i ministri, vrijeme je da vam ljudi postanu važni i da počnete mariti za njihova prava“, poručio je Sladoljev.


Komentari