Sladoljev: Bandićev ultimatum s udžbenicima politička je ucjena i jeftina kupovina glasova

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Marko Sladoljev upozorio je da je Bandićev ultimatum Vladi, da se za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj moraju osigurati u državnom proračunu sredstva za besplatne udžbenike, oblik političke ucjene i jeftina kupovina glasova.

„Milan Bandić ovim potezom želi kupiti glasove osiromašenog naroda i premrežiti Hrvatsku vlastitim ljudima, kao što je to učinio u Zagrebu. U isto vrijeme velik broj zagrebačkih škola nema toaletni papir, a s nekih padaju i prozori na ulicu. Gradonačelnika Bandića ne zanimaju osnovnoškolci i kako olakšati njihovim roditeljima. Pokazao je to, između ostalog, i prijedlogom gradskog proračuna za 2019. godinu u kojem je predviđeno 50 milijuna kuna manje za školstvo, umjesto da je zbog navedenih problema predvidio 50 milijuna više. Milana Bandića samo zanima kako da taj isti proračun prođe u Gradskoj skupštini kako bi nastavio vladati, za što su mu potrebni i glasovi HDZ-ovih gradskih zastupnika. Pošto, s druge strane, o Bandićevih 11 zastupnika u Hrvatskom saboru ovisi izglasavanje državnog proračuna, ovo je oblik političke ucjene najobičnijim populističkim potezom.“ – izjavio je Marko Sladoljev.

Mostov saborski zastupnik podsjetio je da je prošle godine Miro Bulj uputio amandman kojim bi se u državnom proračunu osigurala sredstva za kupnju udžbenika za sve osnovnoškolce u Republici Hrvatskoj, ali da su ga tada vladajući odbili zajedno s glasovima zastupnika iz Bandićevog kluba.

„Zašto tada Bandić i njegovi zastupnici nisu podržali amandman Mire Bulja iz Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista? Prema tome, nema nikakvog govora o Bandićevoj brizi za učenike, nego se radi o populističkom potezu u vrijeme donošenja gradskog i državnog proračuna. Nije upitna mjera besplatnih udžbenika, nego tko je predlaže i kad.“ – istaknuo je Marko Sladoljev.


Komentari