Skupština izvan snage stavila odluku o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju

FOTO: Ivan Klindić

S 26 glasova vladajućih u srijedu ujutro je zagrebačka Gradska skupština stavila izvan snage odluku Skupštine o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju.

Na sjednicu je došlo nekoliko zastupnika oporbe, ali oni nisu sudjelovali u glasovanju tako da je glasovalo samo 26 zastupnika vladajućih koji su podržali taj prijedlog skupštinskog Odbora za Statut, Poslovnik i propise.

Gradska skupština je tu 12. sjednicu počela u utorak popodne samo s tom točkom dnevnog reda. Dčekana je prosvjedom 50-ak radnika Diokija i Kamenskog, te je nakon tri sata rasprave po klubovima, zbog nedostatka kvoruma prekinuta i zasjedanje je nastavila jutros u 9 sati te je nakon nekoliko minuta, nakon glasovanja, zasjedanje i završila.

Za pojedinačnu raspravu nije se javio nitko od gradskih zastupnika, tako da su vladajući samo odradili glasovanje. Predlagač skupštinske odluke koju je gradonačelnik Milan Bandić pomoću svojih koalicijskih partnera HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku danas uspio staviti izvan snage, bio je Klub zastupnika Lijevog bloka koji je na prošloj sjednici za taj svoj prijedlog imao potporu i dijela vladajućih – gradskih zastupnika Neovisnih za Hrvatsku, koji su danas promijenili stav.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) na sjednici je konstatirao da je u dvorani više zastupnika nego što se prijavilo i što se izjašnjava prilikom glasovanja.

“I danas ste imali priliku vidjeti bahatost opozicije u Gradskoj skupštini koja dolazi na sjednice, ne prijavljuje se putem računala, kao da ne bi imali kvorum. Ja sam sinoć najavio da smo mi koji činimo poziciju svi vrlo ozbiljni i da ćemo imati kvorum. I kvorum smo imali. Odluka o obustavi zaključka je donesena jednoglasno, prema tome svi zastupnici iz redova pozicije su došli i opravdali dano im povjerenje”, izjavio je Mikulić nakon sjednice.

Na pitanje što s radnicima tih tvrtki u stečaju, postoji li za njih neko rješenje, Mikulić je rekao da je HDZ i na nacionalnoj razini dao rješenja vezano za blokirane. “Premijer Andrej Plenković je s ministrima dao prijedlog rješenja i to ćemo činiti svaki dan kako bismo riješili sve nagomilane probleme koje smo naslijedili od prošle nesposobne SDP-ove Vlade”, kazao je.

Peović Vuković: Riječ je o političkom aktu protiv radnika

Gradska zastupnica Katarina Peović Vuković (Radnička fronta) iz Kluba lijevog bloka nakon sjednice je izjavila da je cijela oporba bojkotirala glasovanje. “Riječ je o političkom aktu protiv radnika. Neovisni za Hrvatsku su promijenili mišljenje i pokazali gdje se nalaze u toj bitki”, istaknula je Peović.

Rekla je da nemaju više mehanizme da tu odluku vrate, ali je najavila da će predlagati druge modele, ići će s drugim prijedlozima.

“Moramo reći da je način na koji je ovo odrađeno, da je mehanizam koji su oni koristili da odbace ovaj već izglasani Zaključak pokazuje da su oni spremni na sve i da radnici nemaju puno institucionalnih mehanizama da obrane svoja prava. Ovdje je bilo riječ o vrlo skromnom iznosu za radnike. Već na sutrašnjoj sjednici će se dijeliti milijunski iznosi za različite poduzetnike, kumove i mutne poslove. Ovdje se radilo o par milijuna kuna koje gradonačelnik nije htio dati iz čiste bahatosti i socijalne neosjetljivosti. Zadnji je čas da promijeni ime svoje stranke – Stranka rada i solidarnosti je čisti cinizam”, istaknula je Peović Vuković.

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), istaknuo je da svi oporbeni klubovi smatraju da je izglasani zaključak Skupštine bio pojedinačni, a ne opći akt, to jest da ga gradonačelnik Bandić nije mogao obustaviti od primjene i da je time prekršio zakon.

“Zbog toga je cijela oporba bojkotirala današnju sjednicu i daljnju raspravu o tome te glasanje. Međutim, većina u Skupštini odlučila je ‘pokriti’ protuzakonit gradonačelnikov potez i staviti vlastiti Zaključak izvan snage iako za to nije bilo nikakvog razloga”, istaknuo je Tomašević.

(Hina)


Komentari