Skupština odlučila: U užem centru podzemni spremnici, u ostalim dijelovima grada boksovi

Foto: Grad Zagreb

Buran dan u Gradskoj skupštini rezultirao je prihvaćanjem prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u užem centru Zagreba komunalni otpad na površinama javne namjene može odlagati u podzemne spremnike, a u ostalim dijelovima grada u boksove.

Gradski su zastupnici izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu prihvatili s 26 glasova “za”, dok ih je sedam bilo suzdržano.

Gradonačelnik Tomašević je rekao da odluka nije idealna, ali kako boljeg rješenja nema.

Istaknuo je da će se u prvoj fazi podzemni spremnici postavljati u povijesnoj jezgri grada, a boksovi na javnoj površini u drugim dijelovima grada, i to samo ondje gdje je to nužno.

Podzemne spremnike financira Grad

Postavljanje podzemnih spremnika, ako što je i ranije najavljeno, financirat će Grad, a za boksove će GSKG davati povoljne kredite kojima će ih stanari u višestambenim zgradama moći nabaviti, a razlog zašto Grad neće plaćati bokseve krije se u tome što za to nema dovoljno novca u proračunu, otkrio je gradonačelnik.

Naglasio je i kako kada bi ih Grad mogao platiti bilo bi vrlo jednostavno svakome reći da spremnici koji su sada na javnoj površini ne mogu ići u smetlarnike ili u unutarnja dvorišta pa bi imali bi i dalje stotine tisuća spremnika na javnoj površini samo što bi bili u boksovima.

Uz to, napomenuo je da je pravedno što Grad plaća podzemne spremnike, jer će za razliku od građana koji imaju boksove, morati prošetati i stotinu metara kako bi bacili smeće.

Ono što je u fokusu interesa jest da se podzemne spremnike nakon povijesne jezgre postupno postavi po cijelom gradu, a da se boksovi uklone s javnih površina. Cilj je također da u novim zgradama budu osigurani smetlarnici.

Izvješće o otpadu

Kluba SDP-a iznio je prijedlog koji je prihvaćen, a kojim je tražio od gradonačelnika da u roku od 30 dana podnese izvješće o aktivnostima i pripremi za provedbu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

Izvješće o spremnosti sustava

Prihvaćen prijedlog Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste kojim se od gradonačelnika traži da do iduće sjednice podnese izvješće o spremnosti gradskog sustava za gospodarenje otpadom za skoro stupanje na snagu nove odluke uz osvrt na nedostajuću komunalnu infrastrukturu te na edukaciju i informiranost korisnika.

Prijedlog Kluba BM365 nije prihvaćen

Nije prošao prijedlog Kluba Bandić Milan 365 da se zaduži gradonačelnik da u roku 30 dana podnese izvješće o stanju projekata vezanih uz gospodarenje otpadom koje će sadržavati podatke o fazi realizacije izgradnje Centra za gospodarenje otpadom.


Komentari