Skupština jednoglasno izglasala prijedlog Sandre Švaljek o spremnicima za smeće

FOTO: Ivan Klindić

Zastupnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba sinoć su jednoglasno izglasali zaključak kojim od Gradske uprave zahtijevaju izradu usporedne analize za postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje biorazgradivog i miješanog komunalnog otpada na javne površine. Prijedlog zaključka su na inicijativu Sandre Švaljek na sjednicu Skupštine zajednički uputili oporbeni klubovi zastupnika. Za prijedlog zaklučka glasalo je svih 39 prisutnih zastupnika, što znači da su za njega, osim Kluba zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a te ostalih oporbenih klubova, glasali i HDZ, Neovisni za Hrvatsku te zastupnici liste Milana Bandića.

Podsjetimo, oporbeni klubovi zastupnika su na prošloj sjednici Skupštine, uz pomoć Neovisnih za Hrvatsku, blokirali odluku kojom bi se pristup spremnicima za otpad trećim osobama onemogućio kavezima koji bi nagrdili Zagreb. Sada je Skupština od Gradske uprave zatražila izradu analize koja će usporediti rješenja poput podzemnih, čipiranih, i kanti s lokotima, te koja će uzeti u obzir i njihovu pogodnost za eventualnu kasniju ugradnju senzora i vaga. Gradska uprava će različita rješenja morati vrednovati sa stajališta funkcionalnosti, cijene i estetske prihvatljivosti.

Sandra Švaljek je istaknula kako zastupnici na prošloj sjednici nisu dobili informaciju zašto bi se postavljali baš kavezi, koliko bi oni koštali, niti ima li alternativa i koje su one. Naglasila je i da joj je drago da su i gradonačelnikovi koalicijski partneri pokazali da odluke ne žele donositi neinformirani, a samim time na neodgovoran način. „I kod kuće, kada trebamo nešto kupiti, uspoređujemo što postoji na tržištu, gledamo kako to izgleda, koliko košta, i onda na temelju toga donosimo informiranu odluku“, zaključila je Švaljek.

Predstavnici Gradske uprave su na sjednici zastupnike obavijestili da se na usporednoj analizi počelo raditi već kada se u prošlih tjedan dana vidjelo da prijedlog zaključka uz veliku podršku prolazi na skupštinskim odborima.

Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku pohvalio je prijedlog Sandre Švaljek i rekao da to može biti primjer ne samo kako treba djelovati u oporbi, nego i kako bi svi zastupnici trebali djelovati – konstruktivnim prijedlozima doprinositi boljitku Zagrepčana.

Anka Mrak Taritaš iz Glasa je Gradskoj upravi poručila da zastupnici samo žele vidjeti usporedbu cijena različitih rješenja, jer još uvijek nije kasno za odabir pravog rješenja. Izjavila je da je projektni zadatak napravljen s velikim trudom, te da je ovo dobra prilika da se napravi jedna dobra i kvalitetna stvar za sve građane. „Svima nam je stalo do grada, i nema nijednog zastupnika kojem nije stalo da spremnici koji će biti na javnim površinama izgledaju pristojno i da budu prihvatljivi građanima“, zaključila je Mrak Taritaš.

Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš! istaknuo je da je oporba zajednički predložila ovaj zaključak, te također zahvalio zastupnici Švaljek koja ga je inicirala. Izjavio je da mu je žao da je Skupština morala proći toliko nesporazuma i pogrešaka da bi došla do ovoga zaključka. Podsjetio je da je Zagreb je naš! uoči tematske sjednice o gospodarenju otpadom u studenom 2017. tražio financijsku analizu različitih tehnologija koje omogućuju naplatu odvoza otpada prema stvarno predanoj količini. Pohvalio je i rad Gradske uprave i Čistoće koji su u obrazloženju uz prijedlog zaključka dali dosta informacija koje su zastupnici tražili više puta, što je ocijenio kao korak u pravom smjeru. Podsjetio je i da su na javnu nabavu nekoliko stotina tisuća spremnika uložene žalbe, a ako one budu usvojene, Grad može u nabavu i odabir rješenja krenuti ispočetka.


Komentari